Do sada neizlivena skulptura Rodena prodata za milion eura

"Osmišljena 1913. za komad, ova skulptura nikada nije izlivena jer su kalupi za gornji dio ruku tek nedavno pronađeni", rekao je Pjer Marten-Vivije iz Kristija
0 komentar(a)
aukcija, Foto: Shutterstock
aukcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 08:31h

Skulptura čuvenog francuskog majstora Ogista Rodena koja je prvi put izlivena u bronzi tek prošle godine, prodata je na aukciji u Londonu za više od milion dolara.

Skulpturu "Afrodita", čiji kalup je smatran izgubljenim, Roden je stvorio 1913. za istoimeni komad koji je izvođen u Parizu. Skulptura je napravljena od gipsa kako bi mogla da bude postavljena na sceni.

"Osmišljena 1913. za komad, ova skulptura nikada nije izlivena jer su kalupi za gornji dio ruku tek nedavno pronađeni", rekao je Pjer Marten-Vivije iz Kristija.

Tek 2014. tokom istraživanja Rodenovih donacija Francuskoj, umjetnikov muzej je pronašao kompletan kalup zahvaljujući kome je figura izlivena u bronzi.

Skulptura visoka 2,15 metara pokazuje nagu boginju ljubavi sa rukama elegantno podignutim iznad glave i u utorak uveče je na aukciji u Londonu prodata za 1,02 miliona eura.

Ta skulptura je veća verzija starije predstave Afrodite koja se nalazi na Rodenovim "Vratima pakla".

Skulptura je prodata tokom aukcije imresionističke i moderne umjetnosti na kojoj su se našla i djela Pabla Pikasa, Renea Magrita, Pola Sezana i Marka Šagala.

Bonus video: