Otkrijte ko ometa istrage pranja para

“Bilo je samo nekoliko slučajeva gdje je zaplijenjena imovina konfiskovana u slučajevima pranja novca”, piše u Izvještaju
304 pregleda 1 komentar(a)
Vesko Lekić, Foto: Savo Prelević
Vesko Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2015. 05:30h

Crna Gora do sada nije istraživala, niti procesuirala nijedan slučaj finansiranja terorizma, a nadležni organi još nijesu uspostavili odgovarajući režim zamrzavanja imovine terorista.

To piše u Izvještaju Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca (MONEYVAL).

To tijelo Savjeta Evrope (SE) pozvalo je Crnu Goru da identifikuje pravne i praktične prepreke koje ometaju istrage u slučajevima pranja novca i njihovo procesuiranje, ali i da uspostave efikasnu politiku za proaktivne finansijske istrage.

“Krivično djelo finansiranje terorizma prošireno je kako bi pokrilo finansiranje terorističkih organizacija i pojedinačnih terorista, bez potrebe da finansiranjem budu povezani sa izvršenjem određenog terorističkog akta. Međutim, krivično djelo finansiranje terorizma i dalje je ograničeno u svom opsegu, jer ne uključuje sve akte predviđene sporazumima o borbi protiv terorizma”, piše u Izvještaju MONEYVAL-a.

Crna Gora do sada nije istraživala, niti procesuirala nijedan slučaj finansiranja terorizma...

Eksperti tog tijela SE analizirali su kako Crna Gora sprovodi međunarodne i evropske standarde protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Njihov izvještaj rađen je na osnovu informacija koje su dobili od crnogorskih vlasti, ali i onih koje su prikupili tokom posjete stručnjaka MONEYVAL-a Crnoj Gori u martu 2014.

Tim eksperata SE sastajao se predstavnicima državnih organa koji su uključeni u sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Crnoj Gori.

U njihovom Izvještaju piše da ovdašnje vlasti nijesu bile veoma efikasne u osuđivanju prestupnika.

“Pravni okvir koji reguliše oduzimanje imovine i privremene mjere nije sveobuhvatan i ove odredbe se ne primjenjuju aktivno. Bilo je samo nekoliko slučajeva gdje je zaplijenjena imovina konfiskovana u slučajevima pranja novca, a nijedan od tih slučajeva nije bio u vezi sa krivičnim djelima koja se tiče finansiranja terorizma”, piše u Izvještaju.

Komitet eksperata za evaluaciju mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) je organ Savjeta Evrope koji ocjenjuje usklađenost sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i daje preporuke vlastima država.

Šef delegacije koja Crnu Goru predstavlja u MONEYVAL-u je Vesko Lekić, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Uslovi za prijavljivanje pranja novca ne primenjuju se efikasno

Finansijski sektor Crne Gore ima adekvatno znanje preventivnih mjera - provjere identiteta i praćenja poslovanja klijenta, ali ne i nefinansijski, zaključili su eksperti MONEYVALA.

“Međutim, uslovi za prijavljivanje navodnog pranja novca i finansiranja terorizma se ne primenjuju efikasno. Nefinansijski sektor ima vrlo nizak nivo svijesti o preventivnim mjerama.

Pojašnjeno je da finansijski nadzorni organi imaju adekvatna ovlašćenja da preventivnim mjerama nadgledaju i osiguraju da finansijske institucije poštuju preventivne mjere, ali da sami nadzor nije uvijek efikasan.

“Broj sankcija koji su uveli supervizori je nizak. Nadzorni okvir za nefinansijski sektor trebalo bi značajno poboljšati”, piše u izvještaju...

Carinici neovlašćeni da traže pojašnjenje za lažne deklaracije

U Izvještaju MONEYVALA piše da je pravna osnova za funkcionisanje Finansijske obavještajne jedinice (FIU) čvrsta.

“FIU djeluje nezavisno, i donekle efikasno obavlja svoju analitičku funkciju. Međutim, na praktičnom nivou, način na koji FIU širi svoje informacije nadležnim organima treba da bude poboljšan. Sistem za detekciju fizičkog, prekograničnog prenosa valuta i nosioca hartija, kao što su čekovi i uputnica, znatno je oštećen - u slučaju lažne ili nepostojeće deklaracije, carinski organ nema ovlaštenja da dobije dodatno informacije od lica koje prenosi valute ili hartije od vrijednosti, i da se zaustavi ili ograniči”, piše u Izvještaju.

Bonus video: