Djevojka ubica dječijeg lica

Nikola Adams je prije tri godine ušla u istoriju Igara kao prvi osvajač zlatne medalje u ženskom boksu
71 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Adams, Foto: Wikipedia
Nikola Adams, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.06.2015. 19:35h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Među 59 olimpijskih šampiona iz Londona, na Evropskim igrama u Bakuu je i Britanka Nikola Adams. Ona je prije tri godine ušla u istoriju Igara kao prvi osvajač zlatne medalje u ženskom boksu.

Nježnija verzija plemenite vještine upravo se u Londonu prvi put našla u olimpijskom programu, a tada 30-godišnja Nikola imala je čast da postane prva šampionka zbog toga što se borila u najlakškoj - muva kategoriji - do 51 kilogram.

"To je bila noć za pamćenje - prva medalja u istoriji, pred domaćim navijačima. Nezaboravno", kazala je Adams za „Vijesti“.

Smještena u paviljonu u kome su i crnogorski sportisti, niska i naizgled krhka, ali opasnog pogleda, nasmijana, ali u ringu žestoka - nadimak joj je Ubica dječijeg lica (Baby Faced assassin)...

"Ne znam da li mi se sviđa, nekako mi je previše žestok. Ipak sam ja djevojka", smije se Nikola.

U zemlji u kojoj je boks jedan od vodećih sportova, zemlji velikih šampiona (Lenoks Luis, Džo Kalzagi, Amir Kan, Karl Froh, Nasem Hamed, Riki Haton...), Nikola je bokserska ikona. Ne samo zato što je olimpijska šampionka, već i zato što je prva Engleskinja sa medaljom na velikom takmičenju (2007. na Evropskom prvenstvu u Danskoj).

"Sa 13 godina imala sam prvu borbu, a sa 17 drugu. U te četiri godine samo sam trenirala, jer djevojke u Engleskoj nisu bile previše zainteresovane za boks. Prije 5-6 godina sam htjela da odustanem, jer nije bilo novca, ali je, srećom, ženski boks uvršten u program Olimpijskih igara i sve je krenulo", priča Nikola.

Kaže da je sve više mladih Britanki koje privlači plemenita vještina...

"Ako je i jedna od njih ušla u boksersku salu, jer sam joj ja uzor - presrećna sam", kaže djevojka iz Lidsa.

A koliko Britanci cijene njene rezuzltate, govori i to što je nosila zastavu Ujedinjenog kraljevstva na otvaranju Evropskih igara u Bakuu...

"To je bio najponosniji dan u mom životu. Najsrećniji je bio kada sam uzela zlato u Londonu, ali nisam bila tako ponosna kao sada", kaže Nikola.

Na Evropskim igrama, Nikola je stigla do polufinala, gdje je danas čeka Turkinja Čoskun...

"Želim zlato i ovdje i u Riju", ambiciozne planove ima olimpijska bokserska šampionka.

Neporažena Kejti

Još jednu slavnu komšinicu imaju crnogorski sportisti u Bakuu - takođe bokserku. Irkinja Kejti Tejlor je, takođe, olimpijska prvakinja i ubjedljivo najpopularnija sportistkinja u Irskoj.

Razloga je mnogo - ima 17 medalja sa velikih takmičenja u boksu, uključujući i zlato iz Londona, nema nijedan jedini poraz u ringu, a od 2006. do 2009. uporedo sa boksom bavila se najpopularnijim sportom na Ostrvu - fudbalom.

Ne igra fudbal kao što boksuje, ali je veoma uspješna - 19 puta igrala je za reprezentaciju i postigla dva gola!

"Morala sam da prekinem sa fudbalom, jer je boks postao ozbiljan sport", kaže Kejti.

Ima velike šanse da kolekciji medalja sa ringa doda i zlato sa prvih Evropskih igara.

"Željnija sam uspjeha nego ikada ranije, jer je ovo takmičenje koje nisam osvajala. A samo želim da pobjeđujem i ništa me drugo ne zanima. Ali posebno me raduje što se sve više djevojaka širom Evrope bavi boksom. Vidjela sam nekoliko izuzetno talentovanih, biće sve teže dolaziti do zlatnih medalja, ali potrudiću se da me još dugo niko ne skine sa trona", još je gladna uspjeha šestostruka evropska i petostruka svjetska šampionka.

Tejlor se u Bakuu takmiči u lakoj kategoriji, a danas ima četvrtfinalu borbu sa Šveđankom Lunblad.

Bonus video: