Nagrade i nastupi satiričara iz cijele bivše Jugoslavije

Nagrada “Tipar” dodijeljena je Bojanu Ljubenoviću
159 pregleda 0 komentar(a)
Dani humora i satire, Foto: Goran Malidžan
Dani humora i satire, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.06.2015. 18:54h

Dodjelom nagrada i nastupom satiričara iz svih krajeva bivše Jugoslavije u Pljevljima su okončani 29. “Dani humora i satire Vuko Bezarević”.

Nagradu “Tipar” koja se sastoji od plakete i 800 eura, ovogodišnjem dobitniku Bojanu Ljubenoviću iz Beograda uručio je predsjednik Savjeta manifestacije, potpredsjednik Opštine Pljevlja Ljubiša Ćurčić.

Nagradu za satiričnu priču „Vuko Bezarević'“, plaketu i 400 eura Miroslavu Sredanoviću iz Trebinja uručio je Dragiša Kuburović predstavnik „Lovćen osiguranja“, a Mersudin Halilović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti Braci Damjanoviću nagradu “Mladi Tipar” koja se dodjeljuje autorima do 25 godina. Osim plakete Damjanoviću je pripala i novčana nagrada u iznosu od 200 eura.

U ime dobitnika prisutnima se obratio Bojan Ljubenović , dobitnik nagrade “Tipar”, a učesnike i goste je pozdravio Mirko Đačić, predsjednik Opštine.

U drugom dijelu programa satiričari sa prostora bivše Jugoslavije govorili su svoje aforizme, nastupili su i neki od ranijih dobitnika nagrade “Tipar” a u programu su učestvovali i dramski umjetnici Rade-Lala Čolović, Ismet Šljuka i stend ap komičar Srđan Jovanović.

U okviru 29. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“u Domu vojske Crne Gore otvorena je izložba karikatura sa 22. Konkursa za nagradu „Risto Pejatović“. Nagradu „Grand prix“, plaketu i 550 eura dobio je Goran Ćeličanin iz Varvarina. Dvije ravnopravne specijalne nagrade , plaketu i 165 eura dobili su Sava Babić iz Loznice i Luka Lagator iz Cetinja.

Na konkurs za karikaturu „Risto Pejatović“ pristiglo 129 radova 49 autora.

U ime žirija nagrađene karikature je obrazložio Vjekoslav Bojat, predsjednik žirija. Dobitnik Grand prix kaže da se uvijek vraća manifestacijama na kojima je dobio nagradu, ne da bi ponovo bio nagrađen nego iz poštovanja i dobrog druženja.

U okviru 29. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ promovisana je knjiga „Putujući aforizam“ Senada Strujića. O knjizi su govorili Savo Martinović, Milorad Joknić, Dejan Miličić i Zoran Raonić a inserte iz knjige čitao je Rade-Lala Čolović. Knjigu aforizama koju je temeljno pripremao Senad Strujić nije stigao za života da objavi - umro je krajem prošle godine.

Bonus video: