Olimpijski dan na Krupcu: Okupili se biciklisti, rukometašice, fudbaleri, atletičari, triatlonci...

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je već počela rekonstrukcija bazena, da se na stadionu „Sutjeske“ ugrađuju novi reflektori, kao i da je u izradi projekat rekonstrukcije zapadne tribine. Prema njegovim riječima sportisti iz grada pod Trebjesom uvijek su bili važni činioci uspjeha crnogorskih sportista, a nada se da će tako biti i ubuduće
3 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2015. 11:44h

Na nikšićkom Fakultetu za sport i jezeru Krupac obilježen je Olimpijski dan koji je ustanovljen 1948. godine. Olimpijske igre prvi put su održane 776. godine prije nove ere u antičkoj Grčkoj, a francuski baron Pjer de Kuberten 23. juna 1894. godine u Parizu je osnovao Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Dvije godine kasnije održane su prve olimpijske igre modernog doba.

Igor Vušurović, direktor Uprave za mlade i sport, kazao je da je Nikšić prepoznat kao industrijski centar, ali da su mu mladi i sportisti dali još jedan pečat. Podsjetio je da je grad pod Trebjesom iznjedrio brojne uspješne sportiste, među kojima su i učesnici olimpijskih igara i svjetski šampioni.

"Uvijek me prijatno iznenadite svojom brojnošću. To je dio olimpijskog pokreta, približavanje svih sportova kroz koji gradite integritet na koji Evropa i mi polažemo velike nade“, kazao je Vušurović uz želju da se sve ambicije sportista u narednom periodu pretoče u stvarnost.

Prema njegovim riječima Fakultet za sport je „rastao“ kao što raste i crnogorski sport i daje pečat svim uspjesima crnogorskih sportista, jer znanje i sportski talenat prate jedno drugo.

"Uloga Uprave za mlade i sport, COK-a i Fakulteta za sport je građenje integriteta sporta, a samim tim i sportista, potkrepljujući njihove sportske snove i ideale. Kroz taj integritet oni će postati dobri ljudi i u životu i u sportu gajiti olimpizam i takav način života“, kazao je Vušurović.

Andrija Popović, potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), podsjetio je da je COK 2007. godine primljen u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a da je godinu kasnije u Pekingu na Olimpijskim igrama učestvovalo 17 sportista iz Crne Gore. Četiri godine kasnije, u Londonu, ih je bilo 33, kada su se rukometašice okitile srebrom. Izrazio je nadu da će naredne godine u Brazilu selekcija Crne Gore biti brojnija, kao i da će se nastaviti olimpijski san o medaljama.

Kazao je i da se nada da će do kraja godine zimski bazen u Nikšiću biti u funkciji te da će na taj način članovi Plivačko-vaterpolo kluba „Nikšić“, koji već decenijama sa entuzijzmom rade, dobiti priliku da se ravnopravno uključe i budu dio državne vaterpolo i plivačke reprezentacije.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je već počela rekonstrukcija bazena, da se na stadionu „Sutjeske“ ugrađuju novi reflektori, kao i da je u izradi projekat rekonstrukcije zapadne tribine. Prema njegovim riječima sportisti iz grada pod Trebjesom uvijek su bili važni činioci uspjeha crnogorskih sportista, a nada se da će tako biti i ubuduće.

Dekan doc. dr Stevo Popović kazao je da je misija Fakulteta za sport da je kroz naučni, stručni i nastavni proces osigura visokoobrazovan i kvalitetan kadar za potrebe industrije sporta.

"Ovo ne bi imalo smisla bez tijesne saradnje sa subjektima iz industrije sporta, prije svega krovne institucije Crnogorskog olimpijskog komiteta“, kazao je Popović.

Ana Petrović, u ime organizatora manifestacije na Krupcu, kazala je da događaj ima za cilj da pošalje sliku da je Nikšić grad sporta, a sport univerzalni jezik među ljudima, bez razlike i podjele.

Olimpijski duh na Krupcu promovisali su biciklisti, rukometašice, fudbaleri, odbojkaši, atletičari, triatlonci i džudisti.

Galerija

Bonus video: