Profesori nijesu uzimali novac za upis na fakultet

Nema dokaza da su Goran Radović, Dragan Komatina, Rifat Alihodžić i asistentkinja Ema Alihodžić - Jašarević uzeli mito i zloupotrijebili službeni položaj
793 pregleda 9 komentar(a)
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Arhitektonski fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.06.2015. 19:10h

Podgorički Viši sud odbacio je optužnicu protiv nekadašnjeg dekana i profesora Arhitektonskog fakulteta, ocijenivši da nema dokaza da su Goran Radović, Dragan Komatina, Rifat Alihodžić i asistentkinja Ema Alihodžić - Jašarević uzeli mito i zloupotrijebili službeni položaj.

Miljan Strugar, Žaklina Iković, Irena Beloica i Mia Gavranović u optužnom predlogu tvrdili su da nisu primljeni na fakultet zbog navodnih malverzacija te četvorke, ali je sud kontatovao da za to nema dokaza.

"Iskaz da je Alihodžić - Jašarević glavna karika preko koje se stiče status studenta, te da Strugar nije primljen zato jer se nije pripremao kod Eme Alihodžić - Jašarević, kao i da oštećeni kao tužioci smatraju da njihovi radovi uopšte nisu pregledani, te da se sporno pripremanje kandidata za prijemni ispit vršilo na Arhitektonskom fakultetu, ovaj sud nije prihvatio obzirom da nisu potvrđeni ni jednim provedenim dokazom. Činjenica da su Strugar, Iković, Beloica i Gavranović imali dobar uspjeh u prethodnom dvanaestogodišnjem školovanju je bez uticaja na konkretnu pravnu stvar", piše u odluci vijeća Višeg suda.

Sud je konstatovao i da je uvidom u kopiju rang liste kandidata prijavljenih za upis na prvu godinu studija juna 2012. na Arhitektonski fakultet, utvrđeno da su tužioci imali veći broj bodova od nekih kandidata koji su upisani, ali da nisu položili dopunski ispit. Oni su “samim tim eliminisani iz kvalifikacionog postupka”.

Bivši dekan Radović kazao je sudiji za istragu da nije tačno da su na Arhitektonskom fakultetu pripremani kandidati za prijemni ispit i da su prostorije bilo kome izdavane u tu svrhu.

On je, kako se navodi, kazao da nije bilo favorizovanja bilo kojeg kandidata, pa ni onih koje je spremala Alihodžić - Jašarević.

Radović je kazao da je da je njeno pravo da u svom slobodnom vremenu priprema kandidate ako to želi, ali da to nema veze sa fakultetom.

Ocijenio je da su neosnovane optužbe da je bilo kada dozvolio Alihodžić - Jašarević da organizuje pripremu kandidata, niti drugome od kada je osnovan Arhitektonski fakultet od 2002. godine.

Naveo je da nije obavljao nikakve poslove vezane za pripremu kandidata za prijemni ispit, te da samim tim nije ni stekao nikavu materijalnu korist po bilo kom osnovu.

I ostali optuženi negirali su da je fakultet organizovao pripremu za polaganje prijemnog ispita.

Jašarević - Alihodžić priznala je da je pripremala kandidate, ali je to učinila “van prostorija fakulteta” i da se nije se predstavljala kao asistent na fakultetu.

Strugar je u optužnici rekao da se nije pripremao kod Eme Alihodžić i da zato nije primljen na fakultet. Ispričao je da su, prema njegovim saznanjima, ona i Rifat Alihodžić u rodbinskim vezama i da je optužena govorila kandidatima da prijemni neće položiti oni koji se ne budu pripremali kod nje.Reako je da je novac motiv za takvo ponašanje.

Gavranović je navela da se nije posebno pripremala za prijemni ispit, ali da joj je zasmetalo to što je imala 49 bodova sa dvanaestogodišnjeg, a najniže primljeni kandidat, zajedno sa bodovima sa primjenog ispita, oko 20-25 bodova.

Žaklina Iković je kazala da se kod Eme spremala oko 10 dana prije prijemnog ispita, dok je Irena Beloica navela da je kod Eme išla na spremanje možda pet časova jer je čula da je Ema glavna karika preko koje se stiče status studenta Arhitektonskog fakulteta.

"Isuviše lijepa i visoka za Arhitektonski fakultet"

Miljan Strugar je rekao da se nije pripremao kod Eme Alihodžić i da smatra da zbog toga nije primljen.

Rakao je da je u saznanju da je Rifat Alihodžić stric Emi Jašarević, koja je govorila kandidatima da ih ona priprema za prijemni ispit jer ona najbolje zna šta će da bude na ispitu, i da će oni koje ona bude pripremala, najvjerovatnije položiti.

Mia Gavranović je navela da se nije posebno pripremala za prijemni ispit kod nekog stručnog lica.

Oštećena Žaklina Iković je kazala da se kod Eme spremala oko 10 dana prije prijemnog ispita, dok je Irena Beloica navela da je kod Eme išla na spremanje možda pet časova jer je čula da je Ema glavna karika preko koje se stiče status studenta Arhitektonskog fakulteta.

Ovako date iskaze oštećenih kao tužilaca sud je prihvatio u dijelu da se nisu spremali, osim Iković i Beloice.

Žaklina Iković je kazala u istrazi, saznaju „Vijesti“, da je bila ispod crte i da nije uspjela da se upiše na fakultet, i da je tražila da pogleda svoj rad sa prijemnog ispita. Kada su joj dali na uvid, tvrdila je da to nije bio njen rad, Sjeća se da je Rifat Alihodžić nečiji rad prepravljao i kada je sa njim razgovarala, on joj je rekao: „Lijepi ste, visoki ste, idite šetajte pistama, igrajte košarku“.

Rekla je da se Strugar nije pripremao jer je on iz porodice arhitekata.

Bonus video: