Miljanić: V.d. stanje u ANB-u loša i neprijatna situacija

Miljanić je rekao, da je v.d. stanje Agencije veoma loša i neprijatna situacija za Crnu Goru, navodeći da postoji više razloga koji su doprinijeli takvom stanju
73 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Miljanić (Novina)
Zoran Miljanić (Novina)
Ažurirano: 22.06.2015. 12:02h

Vlada ili nema rješenje ili niko neće da prihvati funkciju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) zbog straha da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima koji su prisutni u crnogorskom društvu, ocijenio je nezavisni poslanik Zoran Miljanić.

Miljanić je rekao, da je v.d. stanje Agencije veoma loša i neprijatna situacija za Crnu Goru, navodeći da postoji više razloga koji su doprinijeli takvom stanju.

„Prvi razlog je taj što se pokazuje da ili Vlada nema rešenje ili niko neće da se prihvati te funkcije zbog straha da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima koji su prisutni u crnogorskom društvu“, rekao je Miljanić agenciji MINA.

To su, prema njegovim riječima, u prvom redu, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodajući da u ANB - u postoji sektor koji treba da se bavi tim pitanjima.

„Drugi problem je opasnost od terorizma odnosno terorističkih akata jer smo imali priliku da vidimo i na društvenim mrežama prijetnje ljudi iz Crne Gore koji se nalaze na stranim ratištima, a koji prijete terorističkim napadima“, rekao je Miljanić.

On je dodao da o konkretnom primjeru prijetnje ANB, kao ni Vlada Crne Gore, nema podatak ili neće da saopšti crnogorskoj javnosti da li je taj čovjek živ ili je, „kao što se spekuliše, stradao na ratištu u Siriji.“

„Treći motiv zbog kojeg se, imenovanjem direktora, ne komplentira rukovodeće tijelo u ANB je to što crnogorskoj vlasti možda odgovara takvo stanje u Agenciji“, ocijenio je Miljanić.

Svaka od tih situacija je, prema njegovim riječima, veoma loša za crnogorsko društvo, državu i građane.

Komentarišući izjavu premijera Mila Đukanovića da v.d. stanje ne utiče na kvalitet i integritet rada ANB, Miljanić je kazao da je „to isto kao kad bi pitali Đukanovića da on podnese ostavku i Vlada funkioniše bez premijera.“

„Da li bi ta Vlada bila u punom kapacitetu i mogla da obavlja svoje funkcije normalno“, upitao je Miljanić.

On je podsjetio da ANB treba da bude jedan od ključnih fakora stabilnosti Crne Gore.

„Upravo od nje zavise mnoge stvari koje se nama prebacuju u pregovorima sa Evropskom komisijom vezano za poglavlje 23 i 24 gdje je, kako kaže Evropa, ne mi, stanje jako loše, problematično“, naveo je Miljanić.

On smatra da je ANB jedan od stubova borbe koja treba da se sprovede protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali, kako je dodao, u zadnje vrijeme i terorizma.

„Ne vidimo da te borbe uopšte ima osim na papiru i u zakonu koji se donosi, ali, u praksi, građani mogu vješto da primijete bilo kakav napredak, kao i Evropska komisija“, zaključio je Miljanić

Bonus video: