Nebitan poraz od Turske, crnogorski odbojkaši u polufinalu protiv Kine

1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 21.06.2015. 19:38h

Nakon pet uzastopnih pobjeda, uz samo dva izgubljena seta, stigao je i prvi poraz, i to nebitan – odbojkaši Crne Gore izgubili su u Istanbulu od Turske, poslije velike borbe, sa 3:2, u posljednjem kolu drugog turnira grupe F treće divizije Svjetske lige, ali su zadržali prvo mjesto u grupi koje vodi na fajnl-for u Slovačkoj.

Crna Gora i Turska su, naime, nastup u grupi završile sa istim brojem pobjeda (pet), ali izabranici Slobodana Boškana na kraju imaju bod više, jer je Turska u prvom meču protiv Portorika u Podgorici slavila sa 3:2, dok je naša reprezentacija u dva meča protiv Portorikanaca izgubila samo set.

Crna Gora će na finalnom turniru u Bratislavi, 4. i 5. jula, u polufinalu igrati protiv Kine, koja je bila prva u grupi G ispred Grčke (rivala naše reprezentacije u prošlogodišnjem finalu Evrolige), koja nije iskoristila prednost domaćeg terena da osigura prvo mjesto i vizu za finalni turnir.

U drugom polufinalu, igraće domaćin Slovačka i pobjednik grupe H, Španija ili Egipat (meč dva rivala počinje u 22.30 sati). Pobjednik finalnog turnira steći će pravo ulaska u drugu diviziju.

Crna Gora je već prebacila plan i cilj (opstanak u Svjetskoj ligi), svakako nadmašila sva očekivanja, ali Ćaćić i drugovi, s pravom, imaju razloga da se nadaju novim podvizima i u Bratislavi…

"Utakmica je bila jako neizvjesna i mnogo će mi značiti za kasnije. Moglo je biti i bolje, ali najbitnije je da smo pokazali i noćas, kad nijesmo imali rezultatski imperative, da možemo da igramo jako dobro, i u situaciji kad nije lako i kad smo umorni. Borba za državni dres i predstavljanje sebe i domovine je nešto što je važnije od bilo čega. Djelovalo je kao da Turska ima dodatni motiv da se revanšira za poraz u Podgorici. Ovaj put su bili bolji, ali ukupno mi smo bili bolji i to je najvažnije", rekao je primač Marko Vukašinović.

Protiv Turske je Boškan meč počeo sa Strugarom na mjestu tehničara, dok su ostali starter bili isti kao u prethodna dva meča – korektor Ćulafić, primači Ćaćić i Bojić, srednji blokeri Ćuk i Ječmenica, te libero Rašović.

Primač Marko Vukašinović je ulazio u prva dva seta, a odigrao je naredna tri od početka do kraja, treći umjesto Bojića, a četvrti i peti umjesto Ćaćića.

Dabović je zamijenio Strugara na 9:5 u trećem setu i odigrao do kraja, Milić je bio start u trećem setu umjesto Ječmenice, a ulazio je i u drugom i petom, dok je Minić odigrao finiš četvrtog (ušao je na 18:16 za našu selekciju) i čitav peti.

Nisu igrali samo primač Balša Radunović i improvizovani libero Luka Babić.

"Čudan meč i mi oni smo bili prilično rasterećeni pošto rezultatski ništa nije značilo pošto se sve već znalo prije ovog meča. Turska je na ovom turniru igrala mnogo bolje nego u Podgorici, nas je možda malo stigao i umor, uz već osiguran fajn-for. I pored toga smo se borili, ali je Turska slavila i čestitam im. Bila je sjajna utakmica, mogli smo i mi da dobijemo. Uradili smo mnogo sa ovih pet pobjeda, naše samopouzdanje može samo da raste", rekao je Marko Bojić.

Turska - Crna Gora 3:2 (25:21, 23:25, 25:23, 23:25, 15:12)

Istanbul – Dvorana: „Berhan Felek“. Gledalaca: 330. Sudije: Nšimijimana (Ruanda) i Čoj (Koreja). Poeni iz napada: Turska 58, Crna Gora 61. Poeni iz bloka: Turska 15, Crna Gora 8. Poeni iz servisa: Turska 8, Crna Gora 7. Greške: Turska 30, Crna Gora 30.

Turska: KIJAK 2, Čapkinoglu, Harizol (libero 2), GUNGOR 26, Ramazanoglu, GOGOZ 4, ŠAHIN (libero 1), GUNEŠ 9, TOJ 17, Jenipazar, Dagči 5, Judžel 9, Hajirli 6, DŽIN 3.

Crna Gora: Minić 3, DABOVIĆ 4, Babić (libero 2), G. ĆUK 1, Strugar 1, ĆAĆIĆ 11, RAŠOVIĆ (libero 1), BOJIĆ 15, Milić 2, Vukašinović 6, JEČMENICA 5, ĆULAFIĆ 22.

Bonus video: