Kad vas nešto zaboli, probajte tablete zamijeniti začinima

Crni biber je odličan za artritis, bol u stomaku i probleme s varenjem. Papar sadrži komponente koje imaju protivupalna dejstva...
183 pregleda 0 komentar(a)
začini, Foto: Www.shutterstock.com
začini, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 21.06.2015. 19:04h

Kada vas nešto zaboli, popijemo lijek protiv bolova. Svi tako radimo. Ali postoji cijeli niz prirodnih sredstava, neke već imate u kuhinji, koja mogu biti nevjerovatno djelotvorna.

1. Kurkuma

Najbolja je za bol u stomaku, sindrom iritabilnog crijeva i depresiju. Ključna komponenta kurkumin snažno je protivupalno sredstvo. U nedavno sprovedenoj studiji kurkumin se pokazao dobar za ublažavanje bola kao i ibuprofen, ali s puno manje stresa za želudac. U drugoj studiji pokazalo se da smanjuje simptome sindroma iritabilnog crijeva za 50 odsto smanjujući upalu i abnormalne kontrakcije mišića crijeva. Na kraju, posljednje kliničko ispitivanje pokazalo je da kurkuma pomaže u smanjivanju simptoma depresije.

Kako uzimati: Pola čajne kašičice dodajte dnevno u hranu ili uzmite 400 do 600 mg u kapsulama tri puta dnevno uz jelo koje sadrži masnoće i crni biber zbog bolje apsorpcije. Ako imate dijabetes, pitajte doktora. Kombinovana s lijekovima za dijabetes može drastično smanjiti šećer.

2. Crni biber

Odličan je za artritis, bol u stomaku i probleme s varenjem. Papar sadrži komponente koje imaju protivupalna dejstva.

Kako uzimati: Pospite malo po jelu, bolje svježe mljeveni pa ste tako sigurni da ste stavili samo biber ili uzimajte u kapsulama od 10 mg.

Oprez: Piperin može usporiti metabolizam nekih ljekova na recept pa porazgovarajte s doktorom kako da ga uzimate.

3. Đumbir

Najbolji je za glavobolju: U studiji iz 2014. godine stotinu ljudi koji su patili od migrena tretirani su s 50 mg sumatriptana, lijeka za migrenu, ili s 250 mg đumbira u prahu. Dva sata nakon terapije 64 odsto onih koji su uzimali đumbir i 70 odsto onih koji su uzimali lijek bol se smanjio 90 odsto. U grupi koja je uzimala sumatriptan, 20 odsto imalo je nuspojave kao vrtoglavicu i žgaravicu, a 4 odsto onih koji su uzimali đumbir imalo je samo blago loše varenje.

Kako uzimati: Uzmite svježi đumbir ili onaj u prahu i dodajte ga u hranu, poboljšava ukus mnogih jela. Možete napraviti čaj, vruću vodu prelijte preko tri kriške svježeg đumbira i pokrijte, ostavite deset minuta i dodajte malo meda.

Oprez: Ne uzimajte đumbir ako imate kakav poremećaj krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući aspirin. U visokim dozama može izazvati žgaravicu, proliev i iritaciju u ustima.

4. Ulje peperminta

Smiruje želučane tegobe i sindrom iritabilnog crijeva. Prema članku u Journal of Gastroenterology, ulje peperminta najbolja je terapija za smirivanje grčeva kod sindroma iritabilnog crijeva i ublažavanje bola.

Kako uzimati: Jednu čajnu kašiku suvog peperminta u šoljici vruće vode ostaviti deset minuta, procijediti i ohladiti. Pijte čaj 4-5 puta na dan između obroka. Ili uzmite jednu do dvije kapsule koje sadrže 0,2 ml ulja peperminta 2-3 puta dnevno između obroka.

Oprez: Može da pogorša žučne kamence i oteža stanje ljudima koji imaju refluks. Velike doze mogu biti otrovne.

atma.hr

Bonus video: