Kampanja "Budi odgovoran": Evidentirano 19 primjedbi

Inspektori su prilikom kontrole nikšićke kafane Sipaj ne pitaj, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa, utvrdila da je ugostiteljski objekat zatvorila Tržišna inspekcija
3 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.06.2015. 13:06h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 19 primjedbi, na osnovu kojih nije izrečena ni jedna novčana kazna.

Inspektori su prilikom kontrole nikšićke kafane Sipaj ne pitaj, prijavljene za neizdavanje fiskalnih računa, utvrdila da je ugostiteljski objekat zatvorila Tržišna inspekcija.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole parkinga u blizini Volija u Petrovcu, samoposluge Welma1 u Podgorici, brze hrane Gurman u podgoričkom naselju Blok 5, štanda voća i povrća u Tivtu, kafane San u Nikšiću i Central u Danilovgradu, kao i konobe Knez u Budvi.

Od ukupno 19 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 11 nije dobilo odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje, preticanje kolone automobila preko pune linije na putu Podgorica – Budva i kanalizaciju.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion EUR.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: