Ulcinj: Nestao propeler sa pumpe u Đeranama

Naš sagovornik je kazao da mu nije jasno kome sada može da smeta to što je solana na pragu da ponovo crpi vodu i tako spasi svoje bazene i održi balans ekosistema u tom dijelu grada
75 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.06.2015. 11:36h

Inspektori ulcinjske policije tragaju za više za sada nepopznatih počinilaca koji su u noći između petka i subote oštetili i otuđili djelove pumpi sa crpnog postrojenja u Đeranama.

U upravi solane, čije su pumpe osnovno sredstvo, za sada nemaju pouzdane podatke o tome šta se tačno desilo.

"Imamo informaciju da je nestao propeler sa jedne pumpe ali vjerujemo da će policija, ukoliko je to tako, ubrzo riješiti slučaj jer za takvu krađu potrebno je troje ili četvoro ljudi", kazao je naš sagovornik koji je tražio anonimnost. Stečajni upravnik Ognjen Jovovoić danas nije odgovarao na pozive novinara Vijesti a da je nestala elisa sa jedne pumpe, jutros je javio i portal Ul info.

Naš sagovornik je kazao da mu nije jasno kome sada može da smeta to što je solana na pragu da ponovo crpi vodu i tako spasi svoje bazene i održi balans ekosistema u tom dijelu grada.

"Još ne mogu da vjerujem da se to dogodilo. Ako jeste, neko mora da odgovara", kazao je on.

Izvor Vijesti iz tima za osposobljavanje postrojenja ocijenio je da je krađa propelera klasičan vid diverzije.

"Propeler bez pumpe nikom ne treba", kazao je on.

Na pitanje koliko vrijedi, kazao je "da vrijedi pumpe".

"Pumpa ne može da funkcioniše bez propelera a njena cijena je oko 50 hiljada eura" naglasio je naš izvor koji je takođe tražio anonimnost. On pretpostavlja da su lopovi propeler odnijeli kroz tunel do naselja koje ima više od 100 kuća.

"Trebalo bi da ih je neko vidio ali u svakom slučaju to je posao policije", kazao je on dodavši da sumnja da su lopovi stigli sa mora jer je rizik propeler od 150kg tovariti u barku.

Pumpno postrojenje noću nema obebjeđenje a danju ga čuvaju dva bivša radnika solane.

To nije prvi put da se dešavaju neobične krađe i oštećenja na pumpama u Đeranama. Bivši stečajni upravnik, sada pok Milorad Iković, javno je upozoravao da su u pitanju diverzije koje imaju za cilj da onemoguće i obesmisle dalju proizvodnju soli.

Pumpe odavno nijesu u funkciju a nakon inicijative i upozorenja evropskih parlamentaraca i ambasadora, Vlada je za njihovu popravku izdvojila 160 hiljada eura a UNDP dodatnih 40 hiljada. Pumpe koje crpe slanu vodu na bazene solane, važne su ne samo zbog proizvodnje već i zbog balansa ekosistema u kome je solana ključna karika.

Cuca: Neko se šali

Radnik koji radi na obebjeđenju postrojenja kaže da je juče ujutro vidio propelere.

"Bio sam juče u sedam ujutro i čini mi se da je sve bilo na svom mjestu. Mislim da oni još uvijek ne znaju da li je u pitanju propeler, doboš ili zvono. Možda se neko šali" kazao je Agim Cuca koji na obezbjeđenju pumpe radi 12 sati, od sedam ujutro do sedam naveče.

Bonus video: