Crna Gora obilježava Međunarodni dan joge

Pod sloganom „Jogom do mira i harmonije“, u 13 crnogorskih gradova, instruktori joge održaće promotivne časove
2 komentar(a)
joga, Foto: Shutterstock
joga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.06.2015. 08:00h

crna Gora zajedno sa preko 170 zemalja svijeta danas obilježava Međunarodni dan joge koji je ustanovljen 11. decembra 2014. godine na predlog indijskog premijera Narendra Modija.

Pod sloganom „Jogom do mira i harmonije“, u 13 crnogorskih gradova, instruktori joge održaće promotivne časove.

Obilježavanju Dana joge u Crnoj Gori prisustvovaće ambasador Indije u Beču, kao predstavnik zemlje, koja je kolijevka joge i koja je globalni organizator ovog događaja.

Prošle godine indijski premijer, u okviru velike rekonstrukcije vlade, imenovao je ministra za jogu, te je tako tradicionalna medicina koja je do tada u toj zemlji bila uključena u resor Ministarstva zdravlja, dobila svoje ministarstvo.

Joga je jedan od šest ortodoksnih sistema indijske filozofije, a Patanđalijeve joga sutre, nastale u drugom vijeku prije nove ere, čine temelj klasične joge.

Na osnovu arheoloških istraživanja ranih civilizacija doline Inda, pretpostavlja se da počeci joge sežu u treći milenijum prije nove ere, a sredinom 19. vijeka počela se širiti i na Zapad, gdje i danas spada među najpopularnije istočnjačke discipline.

Izvan Indije, joga je najpoznatija u obliku hatha joge - fizičkih položaja tijela često kombinovanih sa vježbama disanja i tehnikama joga meditacije.

Bonus video: