Šefovi policije voze ukradeni "audi i od 2006. lažu Italijane

Crnogorski policajci deceniju kriju da je “audi” u njihovom posjedu, iako je potjernica Interpola Rim i dalje aktivna
1331 pregleda 36 komentar(a)
Veselin veljović, audi, Foto: Savo Prelević
Veselin veljović, audi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.06.2015. 06:43h

Načelnici u crnogorskoj policiji godinama voze ukradeni “audi A4”, uprkos tome što znaju da to vozilo gotovo deset godina potražuje Interpol. Taj automobil ukraden je u Italiji iste godine kada je i proizveden - 2005. godine, a samo par mjeseci kasnije registrovan je kao službeno vozilo Uprave policije.

Crnogorski policajci deceniju kriju i ne obavještavaju kolege iz susjedstva da je “audi” u njihovom posjedu, iako je potjernica Interpola Rim i dalje aktivna. Uprkos tome što su iz MUP-a prije par dana tvrdili da tužilaštvo ispituje kako je to vozilo dospjelo u ruke doskorašnjeg načelnika beranske policije Veselina Krgovića, on je tek jedan u nizu koji je koristio taj automobil.

Nekadašnji rukovodilac bjelopoljske policije Nikola Medenica, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, ispričao je istražiteljima da je iz kabineta šefa policije Veselina Veljovića pozvan početkom 2006. godine da preuzme ključeve ukradenog auta. Auto je Italijanki C. C. ukraden 11. novembra 2005.

On je Unutrašnjoj kontroli rekao da je odmah po dolasku u Bijelo Polje predao dokumentaciju za registraciju, ali da ga je neko iz Uprave policije pozvao i saopštio mu da se vozilo ne može registrovati, jer se potražuje...

Ipak, prvog dana septembra 2006. godine “audi” je registrovan i Medenica ga je koristio dok ga nije predao nasljedniku na funkciji rukovodioca Centra bezbjednosti Bijelo Polje Petru Šestoviću.

Šestović je ispričao da je 2009. godine, po naređenju Veljovića, raspoređen na mjesto šefa bjelopoljske policije, a da je malo kasnije naložio jednom od službenika da registruje “audi”.

Nakon par dana, prema istim informacijama, jedan od kolega obavijestio ga je da se to vozilo ne može registrovati, jer nije bio završen carinski postupak, a ubrzo mu je poslato i rješenje o poništenju registracije. O svemu je, kako tvrdi, upoznao šefa kabineta direktora Uprave policije Petra Krstajića, pa je dobio drugi automobil.

Ukradeni „audi A4” (BP 13-13), prema njegovim riječima, po potrebi je ustupao Kriminalističkoj policiji. On je kolegama iz Unutrašnje kazao i da je 2010. godine ukradeni automobil vraćen u auto-centar policije u podgoričkom naselju Zagorič, na usmeni zahtjev Veljovića.

Veljović je, naime, rekao da to urade zbog novinskih napisa da se izvjestan broj motornih vozila koji je registrovan sa operativnim tablicama koristi u službene svrhe.

Nekadašnji načelnik Područne jedinice jedinice MUP-a u Bijelom Polju Dragan Šćepanović, kazao da je po molbi Nikole Medenice otišao da registruje to vozilo...

Rekao je da je od službenice Violete Bogavactražio da ubrza postupak oko registracije, a da mu je ona odgovorila da za auto nema dokaza o procijenjenoj carini.

Prema njegovim riječima, Medenica je obećao da će se za nekoliko dana uplatiti carina, pa je po njegovom odobrenju izdata saobraćajna dozovola...

Pošto to nije učinjeno, Šćepanović je ispričao da su nakon nekog vremena pristupili poništenju registracije i da su tek tada, uvidom u elektronsku bazu podataka, ustanovili da se vozilo potražuje.

On je istražiteljima rekao da ne zna šta se dalje dešavalo sa vozilom i da ne može, poslije toliko vremena, reći zašto u dosijeu vozila nema rješenja o poništenju registracije.

Bogavac je inspektorima ispričala da je pri registracija tog “audija” nedostajala takozvana velika knjiga, odnosno italijanska targa sa odjavom i carinski list kao dokaz da je uplaćena carina.

Ona je rekla da je njen tadašnji šef Šćepanović naložio da se sprovede postupak registracije, što je ona i uradila 1. septembra 2006. Kazala je da se ne sjeća ko je preuzeo saobraćajnu dozvolu i registarske oznake. Objasnila je da su u februaru 2007. donijeli rješenje o poništenju registracije, jer je od šefa obaviještena da nije donijet dokaz da je izvršena uplata carine.

Istraga Odjeljenja unutrašnje kontrole policije, pokrenuta je na zahtjev ministra Raška Konjevića, koji je u februaru tražio da se utvrdi na koji način je nabavljeno službeno vozilo “audi A4” sa brojem šasije WAUZZ-Z8E46A007745 .

Specijalni tužilac: Sve je u redu, niko neće odgovarati?!?

Zbog slučaja ukradenog vozila niko neće odgovarati - osnovni tužilac je konstatovao da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, a specijalni tužilac da niko nije zloupotrijebio službeni položaj.

Osnovni tužilac je konstatovao da se u tom slučaju stiču elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, prvenstveno krivičnog djela - falsifikovanje isprave.

On je, međutim, objasnio da je vozilo registrovano još 2006. godine, a da zakon predviđa da se krivično gonjenje ne može preduzeti kad protekne pet godina od izvršenja krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora preko tri godine.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva zato su savjetovali MUP-u da o slučaju ukradenog vozila obavijeste specijalnog tužioca za organizovani kriminal, ali...

“Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, obavijestilo je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju 05. 05. 2015. godine da ocjena i analiza prikupljene dokumentacije i podataka nije ukazala da povodom nabavke i korišćenja predmetnog vozila učinjena bilo koja radnja koja bi eventualno predstavljala izvršenje krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja, od strane službenog lica MUP-a koje je javni funkcioner”, piše u odgovoru VDT-a.

Bonus video: