Englez sa moldavskim pasošem

1 komentar(a)
Aron Kuk, Foto: Beta/AP
Aron Kuk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.06.2015. 11:36h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Promjena sportskog državljanstva, ili naši ljudi sa pasošima druge zemlje - tako pominjana tema u Crnoj Gori, prilikom priča o rukometašima Markoviću, Stojanoviću i Damjanoviću, te njihovom nastupu za Katar, Mirotiću i Španiji, Raoniću kao kanadskom teniseru crnogorskog porijekla… Biće ih još, po svemu sudeći.

Ovih dana i mediji u jednoj od najvećih sportskih sila na svijetu - Velikoj Britaniji - bave se istom tematikom, nakon što je jedan od najboljih tekvondo boraca na svijetu u Bakuu, na Evropskim igrama, drugi put nastupio pod zastavom druge države.

Početkom godine Englez Aron Kuk postao je, ni manje ni više - Moldavac, i kao predstavnik te bivše sovjetske republike takmičiće se sigurno do završetka Olimpijskih igara u Riju.

"Za sportistu nije važno pod čijom zastavom se takmiči. Za sportistu je važno da ima svoj cilj i da uradi sve da ga ispuni - kazao je Kuk u prvom razgovoru za britanske medije od promjene državljanstva".

Kuk se na - za britanske pojmove - radikalan korak odlučio nakon što je izostavljen iz tima za Igre u Londonu, iako je u tom trenutku bio svjetski broj jedan u kategoriji do 80 kilograma. Britanski tekvondo savjet odredio je Muhamada Lutala, koji je poziv opravdao osvajanjem bronze.

"To je bilo najveće razočaranje u mom životu i velika nepravda. Ako tada nisam bio dobar, a bio sam najbolji na svijetu, zašto bih bio dobar ubuduće", rekao je Kuk, a onda šokirao konzervativnu britansku javnost:

"Od tog trenutka, himna Britanije mi nije značila ništa, zastava takođe, izgubio sam osjećaj pripadnosti zemlji u kojoj sam rođen".

Novu „profesionalnu” domovinu našao je u Moldaviji, u koju je stigao na poziv telekomunikacionog tajkuna Igora Juzefovičija, koji je ujedno i predsjednik tekvondo saveza te zemlje.

"Moldavija nikada nije osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Aron ima svu našu podršku da se spremi, ode u Rio i uđe u istoriju", rekao je Juzefoviči.

Na prvom takmičenju pod moldavskom zastavom - Svjetskom prvenstvu u Čeljabinsku prošlog mjeseca - uzeo je bronzu, ali je na Evropskim igrama razočarao. Eliminisan je u četvrtfinalu, dok je Lutalo, borac zbog koga je i promijenio državljanstvo, osvojio bronzu.

"Osjećam da sam razočarao cijelu zemlju, cijelu Moldaviju. Britanci su, vjerovatno, srećni", rekao je Kuk.

Nisu svi, bar ne njegova djevojka Bjanka Vokden, svjetska šampionka u istom sportu.

Bonus video: