Odbojkaši Crne Gore ponovo bolji od Tunisa, još korak do fajnl-fora

86 pregleda 7 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 19.06.2015. 16:06h

Prvi korak u Istanbulu je napravljen, ostao je još jedan – novom maksimalnom pobjedom protiv Tunisa (kao u Podgorici), odbojkaši Crne Gore stigli jako su blizu plasmana na fajnl-for treće divizije Svjetske lige.

Izabranicima Slobodana Boškana treba još pobjeda u sjutrašnjem meču protiv Portorika (16.10 časova), uz najviše jedan izgubljen set, da bi osigurali prvo mjesto u grupi F i vizu za finalni turnir treće divizije, koji se početkom narednog mjeseca održava u Slovačkoj.

Po onome što su prikazali u prva četiri kola (tri na prvom turniru u Podgorici), “crveni” su apsolutno zaslužili da se, možda, bore i za ulazak u drugu diviziju, što je rezultat koji, vjerovatno, niko nije očekivao uoči debitantskog nastupa Crne Gore u Svjetskoj ligi.

Iako su slavili 3:0, naši odbojkaši su teže izašli na kraj sa Tunisom u odnosu na meč u “Morači”. Razlog je preveliki broj grešaka na meču (32), koje su omogućile Tunižanima da u sva tri seta budu u igru do kraja za osvajanje seta.

Ipak, kad je bilo najvažnije, kao što je to bio slučaj u Podgorici, Ćaćić i drugovi su pokazali kvalitet, mirnoću i staloženost i završili posao u tri seta, prije svega odličnim blokom i napadom…

"Veoma bitna utakmica za nas i još važnija pobjeda. Bilo je izuzetno teško, iako rezultat to ne govori, ali je bitno da smo dobili. Ne razmišljamo unaprijed, isto kao ni kada nismo razmišljali o fajnl-foru i prije početka lige. Bitno je da dobro igramo, a protiv Portorika imamo prvu meč loptu. Zaista imamo sjajnu atmosferu, svi dišemo kao jedan i uspjeli smo u namjeru da odbojci vratimo popularnost, što nam je svima jako drago", rekao je za “Vijesti” Ivan Ječmenica, srednji bloker naše selekcije, koji je odigrao jedno od najboljih partija u dresu reprezentacije, a upisao je po pet poena iz bloka i napada.

Boškan se odlučio za sljedeće startere – tehničar Dabović, korektor Ćulafić, primači Ćaćić i Bojić, srednji blokeri Ćuk i Ječmenica, te libero Rašović. Minić i Strugar su u finišu drugog seta zamijenili Ćulafića i Dabovića, s tim da je Dabović počeo treći set i igrao do 19:18, kada je ponovo ušao Strugar i odigrao do kraja meča. Milić je ulazio u prvom i trećem setu, dok nijesu igrali Vukašinović, Radunović i Babić.

Crna Gora je slabo počela meč, Tunis je vrlo brzo poveo 6:3, potom je imao i 14:10 i 16:12, kada se činilo da Afrikanci sigurno hitaju ka vođstvu od 1:0. Ipak, Crna Gora je serijom 4:0 izjednačila na 16:16, ali je Tunis opet bio blizu osvajanja prvog seta pri vođstvu 20:18.

Međutim, na servis Gojka Ćuka, naši odbojkaši su nanizali pet uzastopnih poena za odlučujuće vođstvo od 23:20. Istina, Tunis je priprijetio na 24:23, ali je Agrebi servis greškom stavio tačku na ovaj set.

Crna Gora je povela sa 6:2 na startu drugog seta, imala je tri poena na prvom tehničkom tajm-autu (8:5), ali je Tunis iskoristio par u igri naše reprezentacije i preokrenuo je na 12:10. Do 19:19 je trajala rezultatska klackalica, a onda je Crna Gora povela 21:19, a na 24:21 i prelomila set za vođstvo od 2:0.

Tunis je bolje počeo treći set, poveo je 6:2, ali je Crna Gora brzo poravnala na 6:6, nakon čega se igralo poen za poen do 25:25. Tada je Ječmenica izblokirao Hmisija u kontri za 26:25, a tačku na meč je kontrom stavio Ćaćić.

U drugom meču današnjeg programa, od 19 sati, sastaju se Turska i Portoriko.

Babić i libero

Luka Babić nije se u potpunosti oporavio od povrede skočnog zgloba, zbog čega nije igrao ni na prvom turniru u Podgorici. Ali je u Istanbulu bio u sastavu, i to kao libero! S obzirom da visinu od 211 cm, da je ulazio u igru, vjerovatno bi bio najvisočiji libero u istoriji odbojke. Ali, nije igrao…

Poznavaoci odbojkaških prilika znaju da je Babić tokom svoje ne duge karijere već promijenio tri pozicije, jer je igrao kao primač, korektor i najduže kao srednji bloker. Samo mu fali još da bude tehničar…

Crna Gora – Tunis 3:0 (25:23, 25:21, 27:25)

Istanbul – Dvorana: Berhan Felek. Gledalaca: 50. Sudije: Zamora (Venecuela) i Čoj (Koreja). Poeni iz napada: Crna Gora 41, Tunis 24. Poeni iz bloka: Crna Gora 15, Tunis 6. Poeni iz servisa: Crna Gora 6, Tunis 7. Greške: Crna Gora 32, Tunis 15.

Crna Gora: Minić 7, DABOVIĆ 3, Babić (libero 2), G. ĆUK 7, Strugar, ĆAĆIĆ 12, RAŠOVIĆ (libero 1), BOJIĆ 19, Milić, Vukašinović, JEČMENICA 10, ĆULAFIĆ 4.

Tunis: KORBOSLI (libero), M'RABET 1, Garsi 8, Bet Otmen 1, KARAMOSLI 4, MOALA 3, Ben Hasin, KABI 7, Ben Slimene 2, Hmisi, AGREBI 2, BEN TARA 4.

Bonus video: