NA METI ROŽAJSKI SLUŽBENICI

CDT: Tužilaštvo da ispita da li su milionima eura od socijale kupovani glasovi

"Analiza CDT-a je pokazala da je ukupna potrošnja države u izbornoj 2009. godini bila za 61 milion eura veća nego u 2008. godini, a da su u tom periodu troškovi za socijalna davanja bili veći za čak 69 miliona nego u prethodnoj godini", navodi se u saopštenju CDT-a
0 komentar(a)
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Centar za socijalni rad Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 04.04.2019. 16:54h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Osnovnog državnog tužioca u Rožajama da ispita da li u radnjama pet službenika rožajskog Centra za socijalni rad, za koje se sumnja da su oštetili državni budžet za više do dva miliona eura, ima elemenata bića krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju. 

 Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odjeljenja bezbjednsti Rožaje su, u saradnji sa Osnovnim državnim tužiocem u Rožajama, tom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv pet službenika Centra za socijalni rad u Rožajama, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. 

 Ranija istraživanja CDT-a su, kako je saopšteno iz te organizacije, pokazala da su izdvajanja za socijalna davanja iz državnog budžeta značajno rasla u izbornim godinama, što je mogući pokazatelj zloupotrebe državnih resursa za vršenje uticaja na opredjeljenje birača. 

 "Analiza CDT-a je pokazala da je ukupna potrošnja države u izbornoj 2009. godini bila za 61 milion eura veća nego u 2008. godini, a da su u tom periodu troškovi za socijalna davanja bili veći za čak 69 miliona nego u prethodnoj godini", navodi se u saopštenju CDT-a. 

 Prema njihovim riječima, budžetski izdaci su u 2012. ostali na približno istom nivou kao u 2011. godini, ali su socijalna davanja povećana za skoro 27 miliona eura. 

 U CDT ističu da su izborni procesi u Crnoj Gori obilježeni sumnjom javnosti u zloupotrebe imovine i ovlašćenja u svrhu ostvarivanja boljeg izbornog rezultata. 

 U toj organizaciji smatraju da je veoma bitno da se taj proces izvede do kraja, i da se otklone ili potvrde sumnje u zloupotrebe, i da se na osnovu ishoda postupka utiče na stvaranje uslova za povećanje povjerenja građana u izbore. 

 CDT je pozvao Vrhovno državno tužilaštvo i Upravu policije da nastave sa sprovođenjem tužilačko–policijskih aktivnosti i ispitaju sve slučajeve u kojima je Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) utvrdilo neosnovano korišćenje prava iz socijalne zaštite. 

 Kako su objasnili Centri za socijalni rad su, prema podacima MRSS, su donijeli 3.191 rješenje o ukidanju prava na socijalna davanja u Rožajama, Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Ulcinju, Plavu, Beranama, Cetinju, Mojkovcu, Baru, Budvi, Danilovgradu, Kotoru, Tivtu, Šavniku, Kolašinu, Plužinama i Andrijevici. 

 "Postoji sumnja da su se slične zloupotrebe dešavale u svim mjestima u Crnoj Gori, a ne samo u Rožajama. Zbog toga se ne smije dozvoliti da se svi ovi slučajevi ne provjere", zaključili su u CDT-u.

Preporučujemo za Vas