Džoli: Posljedica neuspjeha da se spriječe i okončaju sukobi

“Vlada globalna epidemija nasilja nad ženama, kako u problematičnim zonama, tako i u mirnim mjestima, a svuda se još tretiraju kao zločini niskog prioriteta sa blagim kaznama”, istakla je glumica, dodajući da su žene i na udaru ekstremista, koji nad njima sprovode varvarsko nasilje
0 komentar(a)
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Anđelina Džoli, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2015. 16:54h

Slavna glumica Anđelina Džoli održala je prije nekoliko dana govor, prilikom gostovanja na dvogodišnjem Samitu Afričke unije, kako bi privukla pažnju na ženska prava koja su još ugrožena u mnogim djelovima svijeta, a koji je izazvao željeni efekat, bar kada su mediji u pitanju, piše Independent.

Naime, ona se osvrnula na nasilje i ljudska prava koja su ženama i mladim djevojkama širom svijeta uskraćena.

“Vlada globalna epidemija nasilja nad ženama, kako u problematičnim zonama, tako i u mirnim mjestima, a svuda se još tretiraju kao zločini niskog prioriteta sa blagim kaznama”, istakla je glumica, dodajući da su žene i na udaru ekstremista, koji nad njima sprovode varvarsko nasilje.

“To je posljedica našeg grupnog neuspjeha da spriječimo i okončamo sukobe koji dovode do ljudske patnje neslućenih razmjera”, istakla je Džoli, koja je ukazala i na propuste u sistemu i pravosuđu, ali i ponudila rješenja za taj problem.

“Potrebna nam je politika i zakon koji će zaštititi žene. Taj zakon treba da se fokusira na žene, treba da ga sprovode žene, zapravo, treba i da ga odrede žene. Ali ne na račun muškaraca, ne umjesto muškaraca, već pored muškaraca i sa muškarcima”, dio je govora, koji je odobren aplauzom.

"Nema jačeg stuba stabilnosti od jakih, slobodnih i obrazovanih žena. I nema inspirativnijeg modela ponašanja od muškarca koji poštuje i cijeni žene i podržava ih kada ih vode", završila je četrdesetogodišnja zvijezda.

Džoli je u Južnoafričku Republiku, gdje se samit održavao, došla sa sinom Paksom, koji je jedno od šestoro djece nje i kolege Breda Pita.

Bonus video: