Svjetska premijera Pamukovog romana

Da li je u ljubavi važnija čovjekova namjera ili njegova sudbina? Da li naša sreća ili nesreća zavise od naših izbora ili nam se događaju mimo nas? - neka su od pitanja na koja roman traži odgovore
88 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: Wikipedia.org
Orhan Pamuk, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 17.06.2015. 10:27h

Izdavačka kuća Geopoetika iz Beograda prva u svijetu objavila je novi roman Orhana Pamuka “Čudan osećaj u meni”. U pitanju je, dakle, svjetska premijera nakon turskog izdanja. Pošto Geopoetika ima ekskluzivno pravo da prodaju ovog svog i drugih svojih izdanja obavlja na teritoriji i Srbije i Crne Gore, čitaoci u Crnoj Gori i Srbiji imaju privilegiju da prvi u svijetu čitaju ovaj čudesni roman.

Djelo je prevela s turskog Mirjana Marinković, a riječ je o romanu neobičnog, odnosno karakteristično Pamukovog podnaslova “Priča o životu bozadžije Mevluta Karataša, njegovim doživljajima, sanjarijama i prijateljima i Slika istanbulskog života između 1969. i 2012. godine viđena očima mnogih lica”.

Nobelovac Orhan Pamuk radio je na ovom romanu šest godina i objavljen je u Turskoj decembra 2014. godine.

Više od četrdeset godina, glavni junak, bozadžija Mevlut na istanbulskim ulicama prodaje kiselo mlijeko, bozu, pilav, čuvar je parkinga. Posmatra kako ulice ispunjavaju različiti ljudi, kako se veliki dio grada ruši i nanovo gradi, kako svijet pristiže iz Anadolije i stiče bogatstvo; s druge strane biva svjedokom preobražaja, političkih trvenja i prevrata kroz koje zemlja prolazi.

Uvijek ga kopka šta je izvor nečeg što ga čini drukčijim od ostalih, tog čudnog osjećaja u njemu. Ali nikada ne prestaje da misli na prodaju boze u večerima i na to ko je u stvari ona koju voli. Da li je u ljubavi važnija čovjekova namjera ili njegova sudbina?

Da li naša sreća ili nesreća zavise od naših izbora ili nam se događaju mimo nas? U potrazi za odgovorima na ova pitanja, roman “Čudan osećaj u meni” daje sliku sučeljavanja porodičnog i života grada, gnijeva i bespomoćnosti žena unutar doma.

Bonus video: