SUĐENJE ZBOG INFEKCIJE ČETIRI I SMRTI JEDNE BEBE

Ljekari bjelopoljske bolnice 6. jula na optuženičkoj klupi

Okrivljeni ljekari mogu biti osuđeni na od dvije do 12 godina robije
68 pregleda 5 komentar(a)
Haka Tahirović, Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Foto: Savo Prelević
Haka Tahirović, Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2015. 10:00h

Za 6. jul zakazano je suđenje bjelopoljskim ljekarima, okrivljenima zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe. Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 

Predmet je dodijeljen u rad sudiji Vidomiru Boškoviću. Ukoliko se na sudu dokaže krivica, ljekarima prijeti kazna zatvora od dvije do 12 godina. 

Optužnica je uslijedila nakon nalaza Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu, u kome su konstatovali da se u bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji rane neonatalne sepse:

"Da su ljekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mjere...), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije”, piše u nalazu SMO.

Iz tužilaštva su obrazložili da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, a ostali optuženi ljekari nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Piše i da dr Puletić nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja, a prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje. 

"Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni uprkos dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima", piše u optužnici. 

Za Cimbaljević piše da, od 2. do 12. novembra prošle godine, nije postupala u skladu sa propisima i prijavila da je, nakon prijema dvoje novorođenčadi, postavila dijagnozu opasne zarazne bolesti.

"Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse, nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na kojem su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta takođe su se razboljela od opasne zarazne bolesti. Usljed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje”, piše u optužnici.

Preporučujemo za Vas