Rožajski socijalni radnici oštetili budžet za preko 2 miliona eura?

Krivične prijave podnijete protiv službenika Centra za socijalni rad Zinete Sutović (62), Nuha Ramovića (55), Amera Mujevića (56), Faruka Dacića (32) i Armina Dedeića (29) i bivšeg direktora Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić Živojina Stanišića (49)
156 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.06.2015. 10:56h

Službenici Centra za socijalni rad u Rožajama Zineta Sutović (62), Nuho Ramović (55), Amer Mujević (56), Faruk Dacić (32) i Armin Dedeić (29) sumnjiče se da su oštetili državni budžet za preko 2.000.000 eura.

Kako je saopšteno iz Uprave policije i bivši direktor Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić Živojin Stanišić (49) tereti se da je oštetio budžet države za preko 65.000 eura.

Portparolka Uprave polcije Tamara Popović na konferenciji za novinare je kazala da su službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje i Centra bezbjednosti Nikšić, u koordinaciji i po nalogu Tužilaštva, realizovali ova "dva značajna predmeta".

Popović je navela da je u saradnji sa Osnovnim državnim tužiocem u Rožajama tužiocu podnijeta krivičnu prijavu protiv službenika Centra za socijalni rad u Rožajama, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Tužilačko – policijske aktivnosti, sprovedene u prethodnom periodu po nalogu Osnovnog državnog tužioca u Rožajama, ukazuju na sumnju da su ova lica u prethodnih deset godina, u svojstvu službenih lica Centra za socijalni rad u Rožajama, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja sebi ili drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.033.748,80 eura, za koji iznos je i oštećen budžet države Crne Gore", saopštila Popović.

Dodaje da su policijski službenici u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužioca, pristupili kontroli predmeta nakon što su u novemebru 2014. godine došli do operativnih saznanja da komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja vrši reviziju predmeta u ovom Centru u vezi sa dodjelom socijalnih primanja po raznim osnovama.

"Službenici OB Rožaje su tom prilikom, u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i izvršili kontrolu u 786 predmeta koji se odnose na lica koja su bila korisnici prava na socijalna primanja – prava na materijalno obezbjeđenje porodice i prava na dječji dodatak na što, kako se sumnja, nisu imali pravo i što im je pomenuta komisija nakon revizije ukinula. Spisi predmeta dostavljeni su ODT u Rožajama koji je ocijenio da u radnjama pet pomenutih službenika ima elemenata bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, nakon čega su policijski službenici tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv ovih lica", navela je Popović.

Službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije zajedno sa službenicima CB Nikšić i po nalogu Osnovnog državnog tužioca u Nikšiću, podnijeli su krivičnu prijavu protiv Ž.S. (49) zbog sumnje da je u vrijeme dok je bio direktor Agencije za projektovanje i planiranje Opštine počinio koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Tužilačko – policijske aktivnosti ukazuju na sumnju da je Ž.S. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice službenih ovlašćenja, tokom 2008. i 2009. godine, sebi ili drugom pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 65.264 eura. Kriminalistička obrada predmeta, naime, upućuje na sumnju da Ž.S, dok je bio direktor pomenute Agencije, prilikom angažovanja preduzeća u vezi sa izradom projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju Kulturnog centra "18 septembar" u Nikšiću, nije sproveo postupak izbora ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, već je mimo zakonske procedure za ukupnu vrijednost usluga (izrade projekta) u iznosu od 65.264 eura angažovao i zaključio ugovore sa firmama "Majaart&To" d.o.o. Podgorica (59.999,99 eura) i "Graling" d.o.o. Nikšić (5.265 eura)", saopštila je Popović.

Bonus video: