„Pink M“ ukrao fotografiju Đurića?

Pink ističe da oni ne mogu biti tuženi, jer je to objavljeno u emisiji sa samostalnom produkcijom, koju samo reemituju...
142 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Đurić, Foto: Privatna arhiva
Zoran Đurić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.06.2015. 19:08h

Fotoreporter “Vijesti” Zoran Đurić tvrdi da je Televizija “Pink M” ukrala njegovu fotografiju i više puta je objavila u svojoj emisiji, tokom februara i marta prošle godine.

To je naveo u sporu koji je pokrenuo protiv te televizije zbog povrede autorskih prava, tražeći odštetu i isplatu honorara za neovlašćeno objavljivanje njegove fotografije čuvenog crnogorskog sportiste Vladimira Dašića sa porodicom.

Jedan od rijetkih procesa, koji se u podgoričkom Osnovnom sudu vodi zbog povrede autorskih prava, juče je okončan a presuda se očekuje za mjesec dana.

Punomoćnik televizije, advokat Radovan Božović juče je tvrdio da je Đurić spornu fotografiju prodao tabloidu “Svijet” i da postoji dokaz da je Đuriću isplaćen autorski honorar za objavljivanje fotografije u tom tabloidu, zbog čega su i drugi mediji imali pravo da je objave.

Đurićeva punomoćnica advokatica Gorica Vujisić, kazala je da je on nije prodao, već iznajmio radi objavljivanja i da je upravo to na šta se Božović poziva, dokaz da se njen klijent nije odrekao autorskog prava.

U tužbi piše da je fotografija, uz pristanak Đurića i isplaćeni autorski honorar, objavljena u “Svijetu” u februaru 2012. godine, za šta je saglasnost dao i Dašić.

“Tuženi je četiri puta neovlašćeno objavio navedenu fotografiju bez saglasnosti tužioca kao autora i bez naznačenja imena tužioca kao autora... tužilac nikada nije tuženom dao dozvolu za iskorišćavanje njegovog autorskog djela”, navodi se u tužbi.

U odgovoru na tužbu ističe se da oni ne mogu uopšte biti tuženi, jer je to objavljeno u emisiji sa samostalnom produkcijom, koja se samo reemituje na “Pinku”.

“Po Zakonu o autorskim i srodnim pravima, dozvoljeno je, bez plaćanja naknade, privremeno umnožavanje autorskog djela, ako je umnožavanje prolazno ili slučajno i ako umnožavanje nema poseban ekonomski značaj...”, dodaje se u odgovoru na tužbu.