Horhe Linares je sljedeći koji će pasti

"I u SAD sam s ponosom podigao zastavu svoje zemlje", kaže 31-godišnji Podgoričanin Dejan Dinamit Zlatičanin.
73 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Zlatičanin, Foto: Facebook
Dejan Zlatičanin, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.06.2015. 14:39h

Crna Gora napokon ima priliku da dobije prvaka svijeta u zvanično najtežem, samim tim i najprestižnijem sportu - profesionalnom boksu.

Za takvu privilegiju nedostaje samo jedan korak - borba za titulu prvaka svijeta u najprestižnijoj bokserskoj federaciji WBC, a za koju se izborio 31-godišnji Podgoričanin Dejan Dinamit Zlatičanin.

I to na kakav način! Fantastičnim napadom primorao je sudiju da u 4. rundi označi kraj borbe sa Ukrajincem Ivanom Redkačom. Borbe, koja je odlučivala kandidata za megdan svjetskom šampionu, Venecuelancu Horheu Linaresu.

"Horhe Linares je sljedeći koji će pasti", samouvjereno je poručio Zlatičanin za „Vijesti”.

A da je spreman za jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta, Zlatičanin je dokazao prošle godine u Glazgovu kada je nadvisio višestrukog svjetskog šampiona, Britanca Rikija Barnsa. "Svaka nova pobjeda je slađa od prethodne, još kada znaš da više nema vrdanja i da je sljedeća borba sa šampionom. Jedva čekam da se oprobamo i da donesem u svoju zemlju pravu svjetsku titulu. A ono što sam napravio u Americi je ravno čudu. Pokazao sam im na njihovom tlu da dolazim iz Crne Gore i da moraju da se zabrinu. Jako zabrinu, jer kao što sam i najavio novinarima televizije „Šoutajm”, demolirao sam Redkača".

A Zlatičanin je i do prekida meča sredinom četvrte runde vodio na sve tri sudijske liste. Po jednoj dobio je sve tri prethodne runde, dok su dvojica sudija treću rundu bodovali za Ukrajinca.

"Redkač je svih prethodnih 18 mečeva dobio u Americi, bio je najavljivan kao budući šampion, bokserska zvijezda. Koju sam, ipak, ja ugasio i pokazao ostalim borcima u spektaklu „Bartou arene” u Alabami, kako se brane boje svoje zemlje. I publika je bila oduševljena borbom, a „Šoutajm” je moj meč proglasio najzanimljivijim, iako sam boksovao prije dvije borbe za svjetske titule. I sve, od publike do medija sam ostavio u čudu, jer niko u Americi nije vjerovao da Redkač može da izgubi, a i on je najavljivao sjajnu borbu i sigurnu pobjedu".

Poput američkih medija u čudu su ostali i ukrajinski, koji nedvosmisleno ističu da je Zlatičanin bio neuporedivo bolji.

"U žiži sam interesovanja američkih medija nakon meča. Oni za boks žive, a najpoznatije sporrtske televizije „Šoutajm” i HBO utrkuju se koja će gledaocima priuštiti što više dobrih borbi. Engleska jeste kolijevka boksa, ali je Amerika kolijevka profesionalnog boksa i ono što sam doživio u ovoj zemlji zauvjek će ostati u mom sjećanju. I to počevši od nevjerovatno jakih, iscrpljujućih priprema, pa do ovog nevjerovatnog iskustva i popularnosti nakon pobjede. Ali je to sve bio moj plan, i kao toliko puta prije, i u Americi sam sa ponosom podigao zastavu svoje države i učinio ponosnim sve one koji me poznaju", zaključio je Zlatičanin.

Nije Redkač želio baš da ulazi u otvorene razmjene udaraca

Prije duela za pravo da se napadne šampionski pojas, Dejan Zlatičanin je od 20 borbi 13 riješio nokautom, Ivan Redkač je od 18 borbi čak 14 riješio prekidom.

"Nije Redkač želio baš da ulazi u otvorene razmjene udaraca, uprkos tome što je i on sjajan udarač. Želio je da koristi duže ruke i prednost od 14 centimetara visine. Pokušavao je da sprovede svoj plan i boksuje sa distance, ali mu ja to nijesam dozvolio. Ja sam nametnuo svoj stil, borba je tekla po planu koji sam zacrtao i u tome je i suština boksa. I razlog mojoj pobjedi", zaključio je Zlatičanin.

A pobjeda Zlatičanina posebno dobija na težini kada se zna da je „Šoutajm” kao njegovog trenera naznačio Crnogorca sa Kosanice, Slobodana Anđelića, a kao asistenta Manija Roblesa, iz čuvene promoterske kuće Ala Hejmona.

Bonus video: