Afera Košljun: Advokat Bojić zatražio izuzeće specijalnog i zamjenice specijalnog tužioca

Branilac okrivljenih Lazara Rađenovića i Jelice Petričević, smatra da je tužilac prikrivao dokaze, jer je tek nakon godinu dana od podignute optužnice, predložio sudu da se kao dokaz provede nalaz vještačenja “ajfona” Lazara Rađenovića i čatovanje preko interneta i vajbera sa okrivljenim Aleksandrom Tičićem
88 pregleda 6 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Đurđina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2015. 10:36h

Suđenje u aferi Košljun odloženo je zbog zahtjeva advokata Vladana Bojića, za izuzeće zamjenice specijalnog tužioca Lidije Vukčević i specijalnog tužioca Đurđine Ivanović u ovom predmetu.

Branilac okrivljenih Lazara Rađenovića i Jelice Petričević, smatra da je tužilac prikrivao dokaze, jer je tek nakon godinu dana od podignute optužnice, predložio sudu da se kao dokaz provede nalaz vještačenja “ajfona” Lazara Rađenovića i čatovanje preko interneta i vajbera sa okrivljenim Aleksandrom Tičićem.

Sudija Valentina Pavičić kazala je da će spisi predmeta biti dostavljeni Ivici Stankoviću, vrhovnom državnom tužiocu, koji će odlučiti o zahtjevu, a nastavak suđenja zakazala je za 22. jun u Višem sudu u Podgorici.

“I pored činjenice što je državni tužilac svjesno prikrio dokaz ne omogućavajući odbrani i sudu da imaju potpun uvid u spise predmeta u trenutku kontrole optužnice, državni tužilac trebao biti upoznat sa obavezom iznošenja svih dokaznih predloga na pripremnom ročištu, odnosno na početku glavnog pretresa. Činjenica je jasna, da je državni tužilac smišljeno prikrivao sporni dokaz nesumnjivo ukazuje i da je državni tužilac apsolutno znao za sporni dokaz i činjenice koje je potrebno dokazivati. Izgovor na poslednjem pretresu da je ovaj dokaz važan “imajući u vidu nove okolnosti ogledane u izmjeni dijela iskaza okrivljene Petričević koji je ona dala još 19. novembra 2014, u kontekstu tog nalaza je besmislen. Svakako je nužno i pokrenuti proceduru utvrđivanja odgovornosti postupajućeg državnog tužioca u skladu sa odredbama Pravilnika o unutrašnjem poslovanju državnog tužilaštva, da Vrhovni državni tužilac donese rešenje o izuzeću državnog tužioca Lidije Vukčević i v.d. specijalnog tužioca Đurđine Ivanović, a do donošenja rešenja, ovi tužioci čije se izuzeće zahtjeva - odmah obustave rad na ovom predmetu”, naveo je advokat Bojić u zahtjevu za izuzeće.

Bonus video: