Oblikovanje crnogorske moderne države

Novi naslovi dr Čedomira Bogićevića objavljeni su u okviru biblioteke “Crnogorska pravna baština”
86 pregleda 1 komentar(a)
Čedomir Bogićević, Foto: Arhiva Vijesti
Čedomir Bogićević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.06.2015. 15:23h

Knjigu dr Čedomira Bogićevića posvećenu Petru II Petroviću Njegošu (drugo dopunjeno izdanje) - “Petar II Petrović Njegoš kao državnik i reformator ” i “Njegoševa filozofija pravde”, objavio je Crnogorski kulturni forum sa Cetinja u okviru biblioteke Crnogorska pravna baština.

Rad, prema riječima autora, sagledava Njegoševu grandioznu ulogu u crnogorskoj oslobodilačkoj povjesti kao državnika i državnog reformatora i osvjetljava njegovu ulogu ka radikalnoj formi oblikovanja crnogorske moderne države kroz genezu različitih oblika njenih državno-pravnih institucija i ostvarenih planova i projektovanih ideja na formiranju sintetičke forme realnog bivstva crnogorskog državno pravnog bića.

U tom smislu autor daje etičko filozofski i istorijsko pravni pristup s obzirom da se istoriografija i pravna književnost nihilistički odnose prema Njegošu kao državniku.

U okviru iste biblioteke - Crnogorska pravna baština, dr Čedomir Bogićević objavio je knjigu “Sula Radov - evropski racionalizam i crnogorsko običajno pravo ”, u izdanju KIC-a “Bijeli Pavle“ iz Danilovgrada.

“Sula Radov svojim izrekama postavio je temelje učenja umne-racionalne orjentacije crnogorske prirodnopravne škole. Riznicu narodnoga blaga obogatio je umnom riječju i visprenim duhom, što je nadživjelo svoje vrijeme i vječno se utkalo u narodno pamćenje... 'Snaga riječi Sule Radova je sublimacija svega onoga što je najbolje u crnogorskome narodnome duhu, čija j on simbolika, a to je ljudskost, pamet, mudrost', riječi su najboljeg tumača Suline misli, socijalnog teoretičara, etičara i socijalnog filozofa Vukotre B. Radulovića”, zapisao je Bogićević.

Bonus video: