"Opera za tri groša" na repertoaru Kraljevskog pozorišta "Zetski dom"

Predstava “Opera za tri groša” predstavlja adaptaciju Prosjačke opere, baladne opere engleskog kompozitora Džona Geja iz XVIII vijeka. Tekst i libreto napisao je njemački dramatičar Bertold Breht, a muziku je komponovao Kurt Vajl
65 pregleda 0 komentar(a)
Opera za tri groša
Opera za tri groša
Ažurirano: 15.06.2015. 15:28h

Predstava “Opera za ri groša” u režiji Tomija Janežiča, biće izvođena od sjutra veče do 19. juna, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, u okviru dramskog segmenta MIT festivala.

Uloge su povjerene Genu Lehneru, Srđanu Grahovcu, Borisu Isakoviću, Jasni Đuričić, Karmen Bardak, Milošu Pejoviću, Juliji Milačić, Katarini Krek, Dimitriju Diniću, Milici Trifunović, Tijani Marković, Milici Janevski, Ivani Vuković.

U predstavi nastupa operska pjevačica Olivera Tičević, kao i orkestar pod dirigentskim vođstvom Žarka Prinčića.

Predstava “Opera za tri groša” predstavlja adaptaciju Prosjačke opere, baladne opere engleskog kompozitora Džona Geja iz XVIII vijeka. Tekst i libreto napisao je njemački dramatičar Bertold Breht, a muziku je komponovao Kurt Vajl.

Premijerno je prikazana 31. augusta 1928. u berlinskom pozorištu “Theater am Schiffbauerdamm”.

Pokazala se izuzetno popularnim mjuziklom, tako da je do 1933. godine, kada su Breht i Vajl nakon Hitlerovog dolaska na vlast morali bježati iz Njemačke, već bila prevedena na 18 jezika i izvođena preko 10.000 puta na raznim evropskim pozornicama.

Bonus video: