Istrage napada na Softića ne mrdaju sa mrtve tačke

Na bejzbol palicama oduzetim nakon napada na novinara nijesu pronađeni DNK tragovi osumnjičenih za pokušaj ubistva, ni Softića
1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 15.06.2015. 11:48h

Dvojica Beranaca koje je policija prije skoro godinu označila kao izvršioce pokušaja ubistva novinara Tufika Softića, još nizu zvanično optuženi za to nedjelo.

Beranci Vladimir Labudović (30) i Ivan Asanović (31) 17. jula 2014. uhapšeni su u Budvi.

Iz policije su tada tvrdili da su upravo oni od Dragana Labudovića dobili po 500 eura da palicama 1. novembra 2007. godine pretuku Softića.

Obojica su nakon saslušanja pušteni na slobodu, a policija i tužilaštvo još nisu potkrijepili dokazima sumnje bazirane isključivo na izjavi svjedoka Draška Vukovića - da su Labudović i Asanović pretukli novinara “Vijesti” i “Monitora”.

Dragan Labudović, član narkogrupe Darka Šarića, kojeg je policija označila kao nalogodavca, dva puta je saslušan. Međutim, tužilac Rifat Hadrović u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a potom i u spuškom zatvoru, od njega nije čuo ni riječ o pokušaju ubistva Softića.

On, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” nije želio da daje izjavu.

Za razliku od njega, Beranac Boris Laban, koji je takođe član Šarićeve narkogrupe optužene za šverc kokaina, u srpskom zatvoru Hadroviću je rekao da će saznanja o prebijanju Softića sa njim podijeliti kada bude izručen Crnoj Gori.

Tada je, saznaju “Vijesti”, rekao i da “sve zavisi od tužioca”.

Kada ga je Hadrović “posjetio” u spuškom zatvoru, rekao je “da ne zna ništa o tome i da je samo čuo da to ima veze sa nekim profesorom iz Berana”.

Po nalogu tužilaštva, inspektori su provjeravali njegove navode i utvrdili da im je Laban dao pogrešan trag.

U istrazi koju su otvorili protiv dvojice Labudovića i Asanovića istražiteljima nije pomoglo ni vještačenje bejzbol palica, koje je policija oduzela nakon nakon napada na Softića.

Na njima nijesu pronađeni biološki tragovi osumnjičenih za pokušaj ubistva Softića, ali ni pretučenog novinara.

Softić je juče “Vijestima” rekao da je nezadovoljan sporošću i neefikasnošću onih koji rade na rasvjetljavanju napada na njega.

“Iz spisa koje je moj advokat Dalibor Tomović nedavno dobio od bjelopoljskog i beranskog tužilaštva može se vidjeti i zaključiti da oni preduzimaju neke aktivnosti, ali da još nema dovoljno dokaza ni za podizanje optužnice u slučaju iz 2007, ni za otvaranje istrage za slučaj podmetanja eksploziva u avgustu 2013. godine”, kazao je Softić.

Novinar je dodao da je u spisima vidio da na bejzbol palicama “koje su godinama stajale u Forenzičkom centru u Danilovgaradu”, nema ni njegovih tragova.

“Dakle nema DNK tragova osumnjičenih i nema ni moje DNK, tako da taj dokaz najvjerovatnije otpada. Advokat će ovih dana tražiti prijem kod nadležnih tužilaca, i nakon toga ćemo znati šta će se dalje dešavati u oba slučaja”, kazao je on.

Softić je dva puta bio meta napada.

U novembru 2007. brutalno je pretučen na ulazu u svoju kuću, a u avgustu 2013. je pored njegovog automobila, parkirnaog u dvorišu kuće u Beranama podmetnut eksploziv.

Softić: Rasvijetlite napade da se vratim normalnom životu

Novinar iz Berana kazao je da je u spisima predmeta vidio da je bombaški napad na njega još u fazi izviđaja.

“Još nije pokrenuta istraga. Sve to daje mi za pravo da kažem da sam nezadovoljan sporošću kojom se rasvjetljavaju slučajevi napada. Jasno je da je potrebno mnogo više dokaza da bi imali održive optužnice, koje ne bi sjutra padale kada se pokrenu sudski postupci”, kazao je Softić.

Novinar iz Berana poručio je policiji i tužilaštvu da od njih očekuje da pojačaju aktivnosti, kako bi konačno došli do epiloga.

“I kako bi stvorili uslove da izađem iz ove situacije koja je neodrživa. U redu je imati policijsku pratnju, ali to traje već godinu i po, i ne bi bilo dobro da se produži još nekliko godina. Prosto, pratnja nije rješenje. Potrebno je da se slučajevi rasvijetle, da skinem teret i da mogu da krenem dalje u normalan život”, kazao je Softić.

Bonus video: