SVJETSKA LIGA U ODBOJCI

Crna Gora bolja i od Turske, sad se smiješi i fajnl-for

71 pregleda 7 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 04.04.2019. 16:48h

Tri od tri - odbojkaši Crne Gore su podgorički turnir odradili bez greške, vjerovatno mimo očekivanja s obzirom na pehove sa povredama u pripremnom periodu (Božidar Ćuk, Luka Babić) i protiv Turske (Marko Bojić), i činjenice da su, ipak, debitanti u Svjetskoj ligi.

Međutim, nošeni odličnom podrškom publike sa tribina, posebno protiv Turske, izabranici Slobodana Boškana su redom srušili Tunis, Portoriko i večeras Tursku (koja je prošle godine igrala finale ove, treće divizije i izgubila ga od Kube sa 3:2) u najtežem i najzanimljivijem meču na turniru.

Najteži rival u grupi F, favorit za prvo mjesto, savladan je najboljom igrom na turniru, srčanom, borbenom, ali i strpljivom i preciznom u trenucima kada se lomio meč.

Uzaludni su bili pokušaji Turaka da u četvrtom setu uvuku naše igrače u polemiku zbog navodno namjernog “vlaženja” lopti domaćih igrača  mokrim dresovima (?!).

Zbog jednog takvog protesta, selektor Turske Emanuele Zanini je dobio i crveni karton (koji je značio kazneni poen za Crnu Goru), a njegova ekipa je nakon toga izgubila taj “psihološki rat”, u kojem su se naši igrači i klupa (posebno pomoćnik Vladimir Racković) bolje snašli.   

Pored standardnih, odličnog kapitena Vojina Ćaćića, izvanrednog na servisu Gojka Ćuka (šest asova), tehničara libera Ivana Rašovića, korektora Aleksandra Minića, tehničara Sima Dabovića, protiv Turaka su puni doprinos pobjedi dali mladi tehničar Rajko Strugar i posebno dvojac, srednji bloker Blažo Milić i primač Marko Vukašinović, koji je zamijenio Marka Bojića (bolovi u koljenu) na 7:7 u trećem setu.

A Boškan je imao “njuha” da Bojića uvede u igru na 23:21 u četvrtom setu, kada je 26-godišnji Nikšićanin izblokirao Čina za odlučujućih 24:21!    

"Danas smo najviše pokazali da smo tim. I pored svih povreda, prvo Boža (Ćuka) i danas Marka (Bojić), danas je u igru ušao drugi Maśrko (Vukašinović) i odradio posao kako treba. Svi smo bili kao jedan i zaslužili ovu pobjedu. Publika je bila sjajna, podržala nas je maksimalno i na krilima takvog navijanja mi smo ostvarili veliki trijumf, koji nam otvara vrata i za prvo mjesto, iako nam čeka duel sa Turcima na njihovom terenu. Ali, imamo velike prednost, sada je sve u našim rukama", rekao je za “Vijesti” Gojko Ćuk.

Turska je domaćin drugog turnira, od 19. do 21. juna. Za prvo mjesto i plasman na fajnl-for u Slovačkoj, Crnoj Gori je dovoljno da savlada Tunis i Portoriko sa po 3:0 ili 3:1...

Crna Gora – Turska 3:1 (25:22, 23:25, 26:24, 25:23)

Podgorica – Dvorana: “Morača”. Gledalaca: 2.200. Sudije: Rob (Kanada i Govender (Južna Afrika). Poeni iz napada: Crna Gora 42, Turska 50. Poeni iz bloka: Crna Gora 9, Turska 9. Poeni iz servisa: Crna Gora 13, Turska 3. Greške: Crna Gora 32, Turska 35.

Crna Gora: Minić 10, DABOVIĆ 3, G. ĆUK 14, Strugar, ĆAĆIĆ 22, RAŠOVIĆ (libero 1), BOJIĆ 5, Milić 3, Vukašinović 2, JEČMENICA 1, ĆULAFIĆ 4.

Turska: KIDŽAK, ČAPKINOGLU 6, Harizol (libero 2), GUNGOR 10, Kajhan, Ramazanoglu, GOKGOZ 17, ŠAHIN (libero 2), GUNES 2, TOJ 12, Dagči, Jicel, Hadžirli 5, Čin 10.