Stari lijek vratiti u modu: Surutka

Treba imati na umu da alergija na surutku nije česta, ali je moguća. Koristi se u pekarskoj industriji, u proizvodnji kozmetike itd...
336 pregleda 2 komentar(a)
surutka, Foto: Novosti.rs
surutka, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 14.06.2015. 10:34h

Provela sam nekoliko dana na jednom skupu lekara, gde je moglo da se čuje dosta korisnih stvari. Predavači su bili stručnjaci cenjeni u svojim oblastima i zahvaljujući tome dostignut je visok nivo kvaliteta predavanja.

Teme su bile raznolike, a među njima se, na svoj način, izdvojila sesija o nekoliko namirnica: surutki, crnoj čokoladi, crnom vinu. O eventualnom značaju za zdravlje mediteranske ishrane.

Svi su nekako dobili prelaznu ocenu osim surutke. Profesor koji je tretirao ovu temu, tražio je, kako bi se i očekivalo, zvanične podatke zvanične medicine o efektima (dobrim i lošim) ovog napitka.

Na kraju predavanja većina publike je ostala nekako zatečena onim što je čula. Ispostavilo se da surutka nema korisnih efekata. Jedino što je zvanično zabeleženo je da može da izazove hepatitis. Imamo sa jedne strane autoritet profesora i sa druge strane surutku kao stari narodni lek. Na ovom predavanju, ona nije dobila šansu.

Ovo nije zvanični medicinski dokument sa skupa klasične medicine, tako da ću da dozvolim sebi malo više slobode. Iskoristiću priliku da pobrojim ono što sam uspela da pronađem od podataka.

Surutka se pominje kao lek još u doba Hipokrata. Dobija se u procesu proizvodnje sira, jogurta i kefira. Nema starosne grupe za koju je zabranjena. Ima manje od 1% belančevina i 93% vode. Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, enzime, aminokiseline. Zbog obilja elektrolita radi dobru hidrataciju i energizira organizam - podatak važan za one koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Siromašna je kalorijama, pa je korisna u procesu mršavljenja.

Suprotno onom što smo čuli na predavanju, smatra se čistačem jetre. Sadrži beta-laktoglobulin koji organizmu obezbeđuje aminokiseline poznate, naročito u svetu bildera kao BCAA (leucin, izoleucin, valin).

To su esencijalne aminokiseline koje se unose hranom. Smatra se da BCCA mogu da pomognu kod oboljenja jetre. Zbog ovih aminokiselina, surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koje koriste sportisti.

U njoj se nalazi alfa laktalbumin; u njemu je esencijalna aminokiselina triptofan koja učestvuje u regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Imunoglobulini i lizosom jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. I druge supstance (laktoferin, glutation) štite od upala i otrova.

Treba imati na umu da alergija na surutku nije česta, ali je moguća. Koristi se u pekarskoj industriji, u proizvodnji kozmetike itd... itd...

Mislim ipak da treba dati šansu surutki. Priroda i tradicija su odličan tandem i od njih dosta može da se iskoristi i nauči.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: