2,2 milijarde otkucaja tokom jednog života

Srce je šuplji mišićni organ veličine stisnute šake. Ono pumpa krv kroz organizam i omogućava dostavu kiseonika
0 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2015. 06:54h

1. Ponedjeljak je crni dan infarkta: oko 20 posto više srčanih udara događa se na ovaj dan, vjerojatno zato jer su ljudi pod stresom i depresivni zbog povratka na posao.

2. Rizik od srčanog udara ujutro je veći za 40 posto, potvrdili su stručnjaci s Harvarda. Kada se probudimo naše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se pritisak i potreba za kiseonikom. Krv je takođe gušća i srce ju teže pumpa jer smo djelimično dehidrirali. Sve ovo djeluje na srce. Kako se zaštititi? Kada se ujutro budite, ostavite malo vremena kako biste se, i nakon zvuka alarma, polako razbudili u krevetu. Ako vježbate ujutro, temeljno se istegnite kako ne biste srcu priuštili dodatan stres.

3. Tražite recept za jako i zdravo srce? Slijedite mediteranski režim ishrane i redovno vježbajte, savjetuju kanadski stručnjaci. Ispitanici koji su redovno vježbali prema zatraženom programu i hranili se "na mediteranski način" smanjili su obim svog struka za osam centimetara, snizili sistolički krvni pritisak za šest mm žive te poboljšali svoju vježbačku formu za 15 posto u prvih devet mjeseci istraživanja.

4. Aristotel je smatrao da je srce izvor inteligencije, a glavna svrha mozga da hladi našu krv. Drevni Egipćani su vjerovali kako se srce može samo kretati unutar tijela.

5. Ne kaže se uzaludno da su ženska srca drugačija od muških. Naime, srca dama kucaju oko deset posto brže nego srca muškaraca, tj. 78 puta u minuti, u poređenju sa 70 "muških" otkucaja.

6. Možda čudna smjernica kardiologa, no smijeh je zaista najbolji lijek. Samo 15 minuta smijanja može imati jednako desjtvo za zdravlje krvnih sudova kao i pola sata aerobnog vježbanja.

7. Dobro se naspavajte jer nedostatak kvalitetnog sna povišava pritisak, čini nas nervoznima, pojačava stres, apetit, usporava metabolizam i loše djeluje na naše raspoloženje. Prije spavanja dobro provjetrite sobu, pa čak i zimi, te obavezno izbacite sve distrakcije - knjige, novine, televizor i mobilne. Spavaća soba je za - spavanje!

8. Osobe koje žele da imaju zdravo srce i osiguraju da ugase poveći broj svjećica na rođendanskoj torti mogu se okrenuti psima. Naime, čovjekov najbolji prijatelj može pomoći da se snizi rizik od razvijanja bolesti srca, a ujedno pozitivno utiče na snižavanje nivoa gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i holesterola.

9. Zaboravite na vještačko disanje ako vidite nekoga ko proživljava zastoj srca ili srčani udar. Najbolje rješenje je neprekidna masaža srca, tvrde stručnjaci. "Ako pokušate da ostvarite masažu od sto kompresija u minutu, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najviše protoka krvi", objasnio je dr. Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Taskona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne provjeravate puls osobe, ne čistite njene disajne puteve i ne izvodite disanje usta-na-usta.

10. Prosječno srce kuca 72 puta u minutu, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te oko 2,5 milijardi puta tokom života. Pazite na njega!

Bonus video: