Predstavnici diplomatskog kora posjetili NP Biogradska gora

Da je hotel neophodan pokazuje, kažu i posjećenost ove lokacije koja je iz godine u godinu sve veća. To posebno raduje prvog čovjeka Nacionalnog parka Biogradska gora
2 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Printscreen (YouTube)
Branimir Gvozdenović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 13.06.2015. 17:58h

Prvi dan vikenda, bio je prilika da se predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori upoznaju sa prirodnim ljepotama Nacionalnog parka Biogradska gora. Tamo bi vec sljedeće godine mogao biti izgradjen hotel, a radiće se obećavaju iz ministarstva turizma i na poboljsanju njegove zaštite i valorizacije na održiv način.

Direktor Nacionalnog parka Biogradska gora Saša Jeknić poželio je dobrodošlicu predstavnicima diplomatskog kora.

„Dobro došli u jednu od poslednjih prašuma u Evropi. Dobro došli u budući Europark“, rekao je Jeknić.

Baš na tom mjestu ambasadori u Crnoj Gori imali su danas priliku da se upoznaju sa prirodnim vrijednostima NP Biogradska gora i sa aktivnostima Ministarstva turizma. Bila je to prilika i za razmjenu ideja o zaštiti, razvoju i unaprijeđivanju zaštićenih područja.

„Mislim da i ovaj današnji skup ima svoju simboliku i ja očekujem da možda već naredne godine na ovom prostoru imamo jedan mali hotel koji će biti urađen po visokim eko standardima, koji će odgovarati potpuno ovom prostoru i poboljšati smještajne kapacitete“, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Da je hotel neophodan pokazuje, kažu i posjećenost ove lokacije koja je iz godine u godinu sve veća. To posebno raduje prvog čovjeka Nacionalnog parka Biogradska gora.

„Upravo iz ovih razloga neophodna su dalja ulaganja u već postojeću izgradnju nove parkovske infrastrukture, koja će obezbjediti sadržajniju turističku podnudu. U 2014. godini po prvi put nakon više od 50 godina, kroz kapitalni budžet, a zahvaljujući Ministarstvu održivog razvoja i turizma obezbijeđena su sredstva za izgradnju i unaprijeđenje infrastrukture parka“, istakao je Jeknić.

Iz Ministarstva poručuju da su zahvaljujući međunarodnim institucijama, uradili i projekat koji precizno definiše kako valorizovati ovaj prostor na principima održivog razvoja, te kako obezbjediti prihode za novu zaštitu i ocuvanje parka i zapošljavanja.

„Taj materijal koji je bio predmet naše posebne pažnje predviđa da se na taj način na ovom prostoru mogu ostvariti prihodi od preko 68 miliona eura“. kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Ambasadori su pored upoznavanja sa prirodnim vrijednostima Biogradske Gore, imali priliku i da probaju domaće crnogorke proizvode, kao i da uživaju u tradicionalnoj pjesmi i igri.

Bonus video: