Može li sport ujediniti Evropu?

2 komentar(a)
Spotisti Rusije, Foto: Reuters
Spotisti Rusije, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.06.2015. 13:50h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Vječita je dilema – da li sport ujedinjuje ili razdvaja? Da li se tokom Evropskih igara i nekih budućih velikih takmičenja mogu zaboraviti podjele na Starom kontinentu i svijetu uopšte? Ili se samo produbiti…

Realnost je takva da ukrajinski sportisti sigurno neće stvoriti nova prijateljstva sa ruskim. I obratno. Nažalost.

Štaviše - predstavnici obje selekcije morali danas da demantuju natpise pojedinih medija da je u olimpijskom selu u Bakuu došlo do fizičkog ukrajinsko-ruskog sportskog sukoba.

Realnost je takva da je na svečanoj ceremoniji otvaranja, koja je veličala Evropu i njen značaj za civilizaciju, u jednom trenutku zvižduk “pocijepao” stadion – u trenutku kada se zavijorila jermenska zastava i kada su jermenski sportisti stupili na podijum.

Ni jedan jedini minut nije se zaboravio Nagorno-Karabah, to parče zemlje, oko koga se Azerbejdžan i Jermenija spore i sukobljavaju više od 20 godina. Svjedoci kažu da se zviždalo i na generalnoj probi. I nema sumnje da bi se isto dogodilo a azerbejdžanskim simbolima i sportistima da su Igre organizovane u Jerevanu.

Danima, takođe, traje medijski i diplomatski rat između Engleske i Azerbejdžana. Konkretno – novinaru “Gardijana” nije izdata akreditacija, a iz tog medija je saopšteno da je razlog to što je Oven Gibson pisao seriju tekstova o kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu.

I drugi britanski mediji, koji izvještavaju o Evropskim igrama, provlače i politička mišljenja, te zaključke brojnih međunarodnih humanitarnih organizacija o Azerbejdžanu kao o zemlji u kojoj ne postoji pravo na drugačije mišljenje od onog koje iznosi vlada i predsjednik Ilham Alijev.

Sa druge strane, kompletan operativni dio organizacije Igara povjeren je britanskom timu, istom onom koji je najzaslužniji što je London bio sjajan domaćin Olimpijskih igara 2012. godine.

U svakom slučaju, kao i svaki sportski događaj, koji okuplja predstavnike velikog broja zemalja i veliki broj sportista, i ove sportske igre su, zapravo, poligon za političke igre.

U takvim igrama najmanje jevažno da li će plivački turnir okupiti najbolje u Evropi, što se u Bakuu neće nadmetati najbolji atletičari, što košarka nije na program Igara…

Bonus video: