Nema sreće za književnog Nobela

Ime dobitnika, za kojeg se glasalo do 14. avgusta, biće poznato u petak. Publika je odabrala troje finalista, dok su četvrtog predložile knjižare. Stručni žiri će na kraju odlučiti o pobjedniku
53 pregleda 0 komentar(a)
Haruki Murakami, Foto: Arhiva "Vijesti"
Haruki Murakami, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2018. 08:03h

Umjesto vijesti o imenu dobitnika Nobelove nagrade za književnost agencije su prošle sedmice prenijele da je Žan Klod Arno, čovjek koji se našao u centru seksualnog i finansijskog skandala i zbog kojeg najprestižnije književno priznanje ove godine nije dodijeljeno, osuđen zbog silovanja.

Stokholmski sud osudio je supruga članice Švedske akademije i uglednog predstavnika kulturne javnosti na minimalnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Nezavisni intelektualci iz Švedske pokušali su da doskoče ovoj situaciji nakon niza ostavki koje su nakon uslijedile u Švedskoj akademiji i gubitka povjerenja u tu instituciju i riješili su se na dodjelu alternativnog književnog Nobela - ime dobitnika, za kojeg se glasalo do 14. avgusta, biće poznato u petak, 12. oktobra. Publika je odabrala troje finalista, dok su četvrtog predložile knjižare. Stručni žiri će na kraju odlučiti o pobjedniku.

Na spisku kandidata za nagradu Nove akademije, koji su sačinile švedske knjižare, našli su se Pol Oster, Don de Lilo, Elena Ferante, Nil Gejmen, Kormak Makarti, Dž. K. Rouling, ovogodišnja dobirnica Bukera, Poljakinja Olga Tokarčuk... Tako se na listi našlo čak 13 Amerikanaca od ukupno 46 pisaca, a slijede ih “domaći”, Šveđani, sa 12 nominacija. Još je 13 predstavnika evropskih zemalja (Velika Britanija, Švajcarska, Poljska, Island, Italija, Finska), a tri imena dolaze iz Kanade. Pisci iz Azije i Afrike, koji su nezaobilazni na listi Švedske akademije, ostali su skoro potpuno zanemareni. Za ostatak svijeta našlo se tek pet mjesta, pa su tu čuveni pisci - Izraelac Amos Oz, i godinama jedan od najozbiljnijih kandidata za Nobela Švedske akademije, japanski pisac Haruki Murakami. Međutim, ni sa alternativnim Nobelom situacija nije mnogo bolja - jedan od četvoro finalista za neformalnu nagradu, Murakami, zahvalio se na nominaciji komitetu i organizatorima, objasnivši da želi da se usredsrijedi na pisanje, daleko od medijske pompe, pa su među finalistima ostali britanski pisac Nil Gejmen, francuska književnica porijeklom sa Kariba Maris Konde i Kanađanka vijetnamskog porijekla Kim Tuj. Na kritike je naišla i nominacija kreatorke Harija Potera, Dž.K. Rouling i svjetski popularne autorke napuljske tetralogije Elene Ferante koja piše pod pseudonimom, zbog navodnog populizma i komercijalnih umjesto umjetničkih kriterijuma za ulazak u trku za nagradu.

Nagrada Nove akademije biće dodijeljena po drugačijim kriterijima u odnosu na Nobela. Dok se Švedska akademija vodila principom da nagradu treba dodijeliti “najboljem djelu u idealnom smjeru”, ideja Nove akademije je da nagradi najbolju “priču o ljudima u svijetu”.

Na osnovu imena kandidata za nagradu, može se zaključiti da se “najbolje priče o ljudima u svijetu pišu na takozvanom razvijenom Zapadu”. Zbog toga se već može čuti da se “nagrada, koja je zamišljena kao protivteža konzervativnom i inkriminisanom Nobelu, a koja podstiče inkluzivnost i participativnost, kompromitovala zapadnocentričnom selekcijom koja je dobar dio svjetske književne produkcije naprosto isključila iz odabira”.

Nobelova nagrada za književnost posljednji put nije dodijeljena 1943. godine, za vrijeme Drugog vjetskog rata.

Švedska akademija je planirala da naredne godine dodijeli dvije nagrade. “Savjet uglednih pisaca i lingvista angažovan je da bi se vratilo povjerenje nakon skandala zbog optužbi za povezanost seksualne afere muža jedne od članica Švedske akademije i curenja informacija o dobitnicima prije formalne objave”, saopšteno je iz Akademije. Priznali su, takođe, da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećali da će zbog toga prepraviti pravila.

Potkopano povjerenje u Švedsku akademiju

Švedska akademija je minulog petka imenovala dva nova člana u okviru napora koje ulaže da bi obnovila ugled institucije i vratila povjerenje.

Akademija je objavila da je imenovala sudiju Vrhovnog suda Švedske Erika Runesona i književnicu i pjesnikinju iranskog porijekla Jilom Mosaed za nove članove.

Švedska akademija, savjet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posljedicama optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica institucije.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe - i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata.

Šest od 18 članova Akademije podnijelo je ostavke poslije ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je tada saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je povjerenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano.

Bonus video: