OTVORENE EVROPSKE IGRE U BAKUU

Lejdi Gaga ujedinila Evropu bar na pet minuta

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji će sjutra posjetiti naše sportiste u olimpijskom selu
0 komentar(a)
Baku, Foto: Beta-AP
Baku, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.06.2015. 20:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Azerbejdžanci su priredili spektakl na otvaranju Igara, makar na pet minuta – dok je pop-ikona 21. vijeka Lejdi Gaga, sama za klavirom, moćnim glasom otpjevala „Imagine“, kultnu pjesmu Džona Lenona.

Dolazak američke dive bio je dobro čuvana tajna i izazvao je pravi efekat. Ugasila su se svijetla grandioznog Olimpijskog stadiona, a Evropa je odslušala himnu ljubavi i mira.

Tako potrebna poruka u vrijeme novih podjela na istok i zapad. Ali, da li jedna pjesma, ma kakvu poruku nosila, može to da uradi, drugo je pitanje.

Uostalom, podjele su bile očigledne i na sportskoj svečanosti, jer su prilikom izlaska delegacije Jermenije na stadion, sa tribina su se čuli zaglušujući zvižduci.

Azerbejdžan i Jermenija su u političkom i vojnom sukobu više od 20 godina oko teritorije u regiji Nagorno-Karabah, a prije dva mjeseca u oružanim sukobima poginulo je 16 vojnika sa obje strane.

Ceremonija otvaranja pokazala je kakav je Azerbejdžan danas. Sa jedne strane, tradicija do koje ponosno drže, a koja je prikazana kroz pjesmu i tradicionalne igre, a s druge strane želja da Azerbejdžan pokaže Evropi i svijetu kao zemlja, koja se razvija ubrzano i prati trendove 21. vijeka.

Igre je otvorio predsjednik države Ilham Alijev, dok su stotine mladića i djevojaka igrali u ritmu tradicionalnog azerbejdžanskog plesa Jali.

Spektakularan vatromet obasjao je stadion i cijeli grad... Ceremoniji otvaranja prisustvovao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji će sjutra posjetiti naše sportiste u olimpijskom selu.

U centru pažnje, u svečanoj loži, bio je, Vladimir Putin, predsjednik Rusije. Gosti na otvaranju bili su i predsjednici Srbije, Turske, Bjelorusije, kao i visoki zvaničnici vlada Švajcarske, Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja.

Preporučujemo za Vas