Okončan proces u predmetu Zavala, presuda 19. juna

Prema odluci Vrhovnog suda, završne riječi biće audio snimane. To je prvi put u crnogorskom pravosuđu, da se glavni pretres audio snima i bude dostupan javosti na sajtu Višeg suda u Podgorici
4 komentar(a)
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rajko Kuljača, Dragan MArović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2015. 12:47h

Treći sudski proces u predmetu Zavala, okončan je u Višem sudu u Podgorici, završnim riječima tužioca, advokata i okrivljenih. Sudija Suzana Mugoša će presudu objaviti 19. juna.

Lidija Vukčević, zamjenica specijalnog tužioca, ostala je kod ranije završne riječi u prethodna dva postupka, i predložila da ih sud oglasi krivim i kazni po zakonu.

Odbrana je predložila da ih sud oslobodi, dok je advokat Zoran Piperović, osim oslobađajuće presude alternativno predložio sudu da preotvori pretres i uvaži predloge odbrane da se uradi novo vještačenje.

Prije završnih riječi, sudija je rekla da će, prema odluci Vrhovnog suda Crne Gore, završne riječi biti audio snimane, te pitala da li su saglasni da mogu biti javno i objavljeni.

Tužilac i advokati odbrane su bili saglasni. To je prvi put u crnogorskom pravosuđu, da se glavni pretres audio snima i bude dostupan javosti na sajtu Višeg suda u Podgorici.

Apelacioni sud je ukinuo presudu Višeg suda kojom su bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača osuđen na pet godina zatvora produženog krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja i Draganu Maroviću, zbog zloupotrebe službenog položaja, i bio osuđen na četiri godine zatvora.

Tom presudom, Đorđe Pinjatić, predsjednik Komisije koja je procjenjivala izvedene radove na fabrici za preradu vode, osuđen je na tri godine zatvora, dok su članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, osuđeni su na po dvije godine zatvora.

Oni su kao članovi komisije, optuženima Kuljači i Maroviću stvaranjem uslova, umišljajno pomogli da "Zavali Invest" pribave imovinsku korist. Komisija je 13. 10. 2008. sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na iznos od 4.403.886,55 eura, koji je za 821.599,00 eura veći od troškova koje je "Zavala Invest" D.O.O. Budva, kao investitor, imala za izvođenje tih radova, navodi se u optužnici.

Bonus video: