Polomljena stakla na vozilu novinarke Dnevnih novina: "Nijesu me uplašili"

Prema njenim riječima, nikoga direktno ne krivi, ali zbog serije tekstova o nepravilnostima u radu Fonda za stambeno solidarnu izgradnju, postoji sumnja ko bi to mogao uraditi
158 pregleda 0 komentar(a)
Polomljena stakla, auto, Alma Ljuca, Foto: Anto Baković
Polomljena stakla, auto, Alma Ljuca, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 12.06.2015. 16:44h

Novinarki Dnevnih novina Almi Ljuci, sinoć su na automobilu pežo 205 polomjljena sva stakla.

Automobil je bio parkiran ispred zgrade u Baru u kojoj Ljuca stanuje.

Ona je u poslednje vrijeme objavila seriju tekstova o zlouptrebama u Fondu za stambeno solidarnu izgradnju.

"Auto sam godinama parkirala na istom mjestu i dok sam radila na monteni nikada mu se ništa nije dogodilo. Od kada sam u Dnevnim novinama nije prvi put da se ovo dešava ali sam to smatrala dječjim vragolijama. Sada sve ovo postaje ozbiljno i opasno. Do sada je moje auto bilo već nekoliko puta oštećeno, no, kako su to bila sitnija oštećenja, pripisivala sam ih dječjem nestašluku. S obzirom da su sada na autu unišena sva stakla i cjelokupna unutrašnjost, a da je okolo bilo još nekoliko automobila koji nisu ni dirnuti, dosadašnje štete sada prepoznajem kao poruke upozorenja onih kojima se moje pisanje nije dopalo. I koji su ovakvim razbijanjem htjeli da mi dokažu koliko ozbiljno prijete. Moj odgovor je jasan, nisu me uplašili, i dalje ću objektivno govoriti o svemu što se događa u Baru, svidjelo se to nekom ili ne. Vjerujem da će počinioci biti brzo pronađeni i da će dobiti kaznu, ne za nanijetu materijalnu štetu, već za napad na slobodnu riječ", kazala je Ljuca.

Prema njenim riječima, nikoga direktno ne krivi, ali zbog serije tekstova o nepravilnostima u radu Fonda za stambeno solidarnu izgradnju, postoji sumnja ko bi to mogao uraditi.

"Ne shvatam ovu prijetnju lično, već kao prijetnju slobodnoj riječi crnogorskih novinara", kazala je ona.

O nemilom događaju obaviješten je osnovni tužilac, a u toku je uzimanje podataka sa okolnih video-kamera. Iz barske policije su "Vijestima" rekli da intenzivno rade na razjašnjavanju ovog napada.

Ljucu je o razbijanju auta preksinoć oko 01:00 obavijestila policijska patrola. Pored havarisanog auta, kako je kazala, nalazili su se odbačeni dijelovi počupanih elektroinstalacija i razbijeni CD plejer.

Leković: Ništa nije tako gorko za narod i pojedinca, nego leći slobodan a probuditi se kao rob

Napad na uvaženu novinarku i moju sugrađanku Almu Ljucu je jedan brutalan čin kojim se želi ta sloboda po ko zna koji put ograničiti i kojim se želi poslati poruka onima koji upućuju profesionalnu kritiku i koji ukazuju na probleme, da u ovoj državi takvi apsolutno nisu poželjni, saopštio je Momčilo Leković, član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

"Mi kao Demokratska stranka zalažemo se za slobodno i demokratsko društvo a jedan od osnovnih postulata i temelja takvog društva jeste sloboda medija. Osuđujemo napad i apelujemo da se što prije pronađu počinioci kako pomenuta sloboda ne bi ostala samo "mrtvo" slovo na papiru. Želimo da izrazimo punu solidarnost sa uvaženom novinarkom, koja je samo radila svoj odgovoran posao koji je u funkciji istine i interesa javnosti", istakao je Leković.

On je dodao da sloboda mora biti apsolutna i ne smije biti ograničavana pritiscima i napadima jer to nisu obilježja demokratskog društva za koje se svi zalažemo već glavne odlike autokratskih režima koja tim sredstvima nastoje ućutkati slobodnu misao.

"Crna Gora mora postati slobodno, demokratsko društvo u kome svaki pojedinac može slobodno iskazati svoju misao i uputiti opravdanu kritiku bez straha po svoju licnu bezbjednost i bezbjednost svoje imovine. Jer ništa nije tako gorko za narod i pojedinca, nego leći slobodan a probuditi se kao rob. Kako se to zaista ne bi dogodilo zasluga je prije svega slobodnih medija pa zato oni kao takvi apsolutno moraju i ostati i opstati", kazao je Leković.

Rastoder: Indikativno da je Ljucino auto demolirano samo dan nakon teksta u "Vijestima"

Opštinsko sindikalno povjereništvo (OSP) Bara najoštrije osuđuje jutrošnji napad na novinarku Dnevnih novina Almu Ljucu i poziva Vrhovnog državnog tužioca(VDT) i Specijalno tužilaštvo da učnine sve kako bi se vinovnici i njhovi nalogodavci najhitnije otkrili i priveli pravdi.

Predsjednica OSP Bar Senka Rastoder smatra da je ovo neviđeni teror i nastavak nasilja i pritisaka da se ućutlkaju svi slobodnomisleći ljudi i spriječi pisanje o korupciji, milionskim finansijskim zloupotrebama i nestanku 71 stana koji su u zgradama solidarnosti trebali da pripadnu Opštini Bar.

"Indikativno je da je samo dan prije demoliranja auta novinarke Alme Ljuce "Vijestima" objavljeno da Danilo Popović tuži predsjednicu OSP Senku Rastoder zbog tekstova u kojima je govoreno o milionskoj korupciji u Savezu sindikata i Crnogorskom fondu za solidarnu stambenu izgradnju(CFSSI), kao i nestanku 71 stana u Baru. Autor jednog od četiri navedena teksta koje Popović vidi kao osnovu tužbe je upravo Alma Ljuca.Očito je da je demoliranje vozila novinarke Dnevnih novina nastavak do sada neviđenog terora i pritisaka na sve one koji su se usudili da javno progovore o poslovima sive eminencije sindikata Danila Popovića i njegovih saradnika", kazala je Rastoder.

Ona je dodala da oodsjećamo da je u, kako ističe, finalu obračuna sa neistomišljenicima zapaljeno auto SSCG koje je koristio Marko Nikčević, te da su stigle prijetnje životom predsjedniku Skupštine Branku Vujisiću, predsjedniku OSP Podgorice Miodragu Đukanoviću i članu Povjereništva Bar Vladanu Đurišiću.

"Sve je došlo nakon klasične sačekuše postavljene Marku Nikčeviću na Marezi i brojnih prijetnji predsjednici OSP Bar Senki Rastoder, koji su prepoznati kao vođe otpora protiv uništavanja najstarije sindikalne centrale i nastavka pljačke radnika Crne Gore, članova sindikata.Nedopustivno je i neobjašnjivo da nadležni organi obično nemaju elemenata za procesuiranje vinovnika višegodišnje korupcije i nasilja u Savezu sindikata, iako u Upravi policije postoji nekoliko paketa dokaznog materijala protiv prethodne vladajuće garniture u SSCG", istakla je Rastoder.

Po njenim riječima, zabrinjava činjenica da je napadnuta novinarka i samohrana majka, kao i to da su ponovo posegli za napadima nad ženama.

"Sjetimo se da je prva žrtva njihovog višegodišnjeg mobinga i nasilja upravo Senka Rastoder, da su pritisci kasnije nastavljeni nad novinarkom Dana Lidijom Nikčević, novinarkom Vijesti Marijanom Camović kao i novinarkom Televizije Crne Gore Nevenkom Čirović. Sve one usudile su se da govore ili pišu o aferi u Sindikatu i o nestanku radničkog novca, stanova i placeva, koja više godina potresa crnogorsku javnost", zaključila je Rastoder.

Bonus video: