(Pre)visoki standardi

0 komentar(a)
Hejdar Alijev arena, Foto: Baku2015.com
Hejdar Alijev arena, Foto: Baku2015.com
Ažurirano: 12.06.2015. 10:06h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Prvi koraci van terminala supermodernog aerodroma „Hejdar Alijev” otkrivaju kako je Azerbejdžan doživio i kako se posvetio organizaciji premijernih Evropskih igara.

Raskošno i glamurozno. Na uključenju na autoput, neobično dizajnirani sat, u obliku plamena, odbrojava vrijeme do početka svečane ceremonije otvaranja. Na putu koji vodi ka gradu dominira višespratnica osvijetljena u bojama nacionalne zastave, sve dok se ne ukaže i ne zasjeni je blistavo zdanje Olimpijskog stadiona, koje oblikom i rasvjetom podsjeća na minhensku „Alijanc arenu”.

I borilišta su, kažu sportisti, u vrhunskom stanju.

Baku je potpuno posvećen organizaciji ove manifestacije, nakon dvije neuspješne kandidature za domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. i 2020. godine. Azerbejdžanci kao da žele da pokažu da je Međunarodni olimpijski komitet pogriješio što je izabrao Rio i Tokio, ali i da najave da neće odustati.

"Iako možda zvuči pretenciozno, ali može se reći da su u pojedinim segmentima i nadmašili Olimpijske igre u Londonu. Dobro je što je Azerbejdžan domaćin prvih Igara, jer je očigledno da je sa ponosom prihvatio organizaciju i da je uložio velika sredstva", kaže Andrija Popović, šef crnogorskog sportskog tima u Bakuu.

Spekuliše se da je riječ o cifri većoj od šest milijardi eura, s tim da Vlada Azerbejdžana tvrdi da su troškovi mnogo manji - oko milijardu i 300 miliona eura. Šta god da je istina, činjenica je da nijedna evropska zemlja u ovom trenutku ne može da izdvoji toliko novca za organizaciju takmičenja ovakve vrste.

"Plašim se će Azerbejdžan postaviti previsoke standarde za buduće domaćine", ističe Popović.

I ne sluti koliko je u pravu - Holandija, koja je trebalo da organizuje druge Evropske igre 2019. godine, juče je odustala od kandidature. Kriza je, narednih godina Evropa će biti domaćin samo jednog velikog sportskog takmičenja - Svjetskog fudbalskog prvenstva, koji bi trebalo da organizuje Rusija 2018. godine

"Vijest koju smo dobili iz Holandije nije ohrabrujuća, ali ja sam siguran da će nakon uspješnih premijernih Igara u Bakuu, biti dovoljno kandidata za organizaciju narednih", rekao je Patrik Hiki, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta.

Sjaj i glamur, koji sportistima i posjetiocima nudi Baku, ima i drugu stranu priče. Svjetski mediji javili su danas da je predstavnicima organizacije „Amnesti internešnal” zabranjen ulazak u zemlju, čime su se ponovo u prvi plan našli izvještaji raznih međunarodnih organizacija, koji Azerbejdžan opisuju kao zemlju u kojoj se krše ljudska prava, u kojoj nema slobode govora i u kojoj ljudi koji se ne slažu sa politikom predsjednika Alijeva bivaju izopšteni iz društvenog i javnog života, a neki završe i u zatvorima.

Za evropsku sportsku porodicu politika je, međutim, zabranjena tema.

"Čuli smo svi za te kontroverze i uradili smo sve što smo mogli da bismo riješili neka pitanja. Razgovarali smo sa predstavnicima Evropskog parlamenta, raznim humanitarnim organizacijama, ali jednu stvar ne možemo da uradimo - ne možemo da vodimo politiku suverene države. Mi, zapravo, nismo politička, već isključivo sportska organizacija, a sa te strane Azerbejdžan radi sve u korist evropskog sporta. Za ostala pitanja adresa je azerbejdžanska vlada", naglasio je Hiki.

Otvaranje Igara je večeras u 21 čas po lokalnom (18 po našem vremenu), a zastavu Crne Gore nosiće bokser Boško Drašković.

Vaterpolisti sa Grčkom u subotu

Prve obaveze na Evropskim igrama crnogorski sportisti imaće u subotu.

Na stazu će prvo biciklista Demir Mulić, a u večernjim satima - 20.30 po lokalnom (17.30 po našem vremenu) u bazen će juniorska vaterpolo selekcija, koja se na startu grupne faze sastaje sa Grčkom.

"Mislim da ćemo imati šta da pokažemo, kao i uvijek. Imamo i kandidate za medalju, naši mladi vaterpolisti su među najboljima u svom uzrastu, a vjerujem da može da iznenadi i neko iz drugog plana", kaže Andrija Popović.

Početak sportskog buma - prvo Formula 1, pa EURO 2020

Evropske igre su, čini se, samo početak sportskog buma u Azerbejdžanu. Naredne godine u Bakuu će se voziti premijerna trka šampionata Formule 1.

Ispred predsjedničke palate zagrmjeće bolidi, a miris benzina zapljusnuti obale Kaspijskog mora. To, doduše, i nije nepoznat miris u ovoj zemlji, s obzirom na naftna bogatstva Azerbejdžana...

I najbolji fudbal uskoro igraće se u Azerbejdžanu, jer će se novom stadionu u Bakuu, na kome će se sjutra otvoriti Evropske igre, odigrati čak četiri utakmice Evropskog prvenstva 2020. godine, koje će se prvi put održavati širom Starog kontinenta.

Državna naftna kompanija „Sokar” potpisala je sponzorski ugovor sa Uefom za to takmičenje, vrijedan oko 80 miliona eura.

U sklopu ugovora je i sponzorisanje Evropskog prvenstva za kadete koje se naredne godine igra u Azerbejdžanu, te šampionata za mlade selekcije ovog ljeta.

Bonus video: