Perović: Kontić je radio sa VIP klijentima

"Milka Ljumović ili Tatar nikada nijesu ni od koga iz kreditnog sektora zahtijevale da se izmijeni neka odluka o kreditu"...
346 pregleda 0 komentar(a)
Miro Perović, Foto: Savo Prelević
Miro Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2015. 07:57h

U CKB-u je postojao poseban sektor za rad sa VIP klijentima, a sa njima je kontaktirao Ivica Kontić.

To je juče u Višem sudu rekao svjedok Miro Perović, koji je u toj banci radio do juna 2007. godine.

On je sutkinji Ani Vuković objasnio da je njegov otac rođeni brat optužene Milke Ljumović, nakon čega je ona zastala sa saslušanjem i pitala ga da li su u tužilaštvu tokom saslušanja znali za to srodstvo. Vuković je podsjetila da je Perović mogao biti oslobođen dužnosti svjedočenja.

"Crna Gora je tolika da se to znalo da smo u srodstvu i tužilaštvo je to znalo. Specijalni tužilac Đurđina Ivanović poznaje moga oca, pa je znala da mi je Milka Ljumović tetka“, kazao je Perović u nastavku suđenja u predmetu “CKB”.

Tužilac Vojislav Grujić rekao je da nije snimano svjedočenje Perovića, nakon čega je sutkinja izuzela njegovu izjavu i rekla da neće biti korišćena u procesu.

Perović je objasnio da je bio direktor Sektora za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, a da ga je na to mjesto naslijedio Veliša Radunović, kada je on postavljen za direktora kreditnog sektora.

"Zbog rasta banke, imali smo posebni sektor za rad sa VIP klijentima i sa njima je kontaktirao Ivica Kontić", rekao je on.

On je kazao da su u vrijeme dok je on radio u CKB-u, za banku posebno bila značajna tri VIP klijenta: "Okean gold", "Holder broker" i "HLT fond", koji su na godišnjem nivou imali promet oko 400 miliona eura.

"Banka je samo od njih zaradila četiri miliona eura. Zbog toga su VIP klijenti bili veoma važni za banku i zato je trebalo neko da ih prati posebno, a naročito mala i srednja preduzeća“, naveo je Perović.

On je rekao da je banka prilikom odobrenja kredita radila ozbiljne finansijske analize poslovanja firmi koje su tražile novac...

"Bazirali smo se na rezultate poslovanja firmi, pa sredstva obezbjeđenja nisu bila presuda za odobrenje kredita. Mjenica i mjenično ovlašćenje je najbolje za naplatu kredita. Kod nas su kamate bile veće nego u EU, i sa tom razlikom se pokrivao rizik. Mi smo uvijek u kreditnom portfoliju imali rezerve koje služe za pokrivanje rizičnih kredita”, kazao je Perović.

Rekao je da je Kreditni odbor radio veoma ozbiljno, jednom nedjeljno čak i po desetak sati.

Perović je naveo da nema saznanja da je Bosa Tatar, mimo kreditnog odbora, donosila odluke o kreditima.

"Milka Ljumović ili Tatar nikada nijesu ni od koga iz kreditnog sektora zahtijevale da se izmijeni neka odluka o kreditu. I da su to tražile, nikada to ne bih dopustio zbog sebe", tvrdi Perović.

Jelica Petričević i Gorica Vujisić nemaju veze sa kreditima

Perović je kazao da Jelica Petričević i Gorica Vujisić nijesu bile članovi kreditnog odbora i da nijesu učestvovale u procesu odobravanja kredita.

Podsjetili su ga da je kod tužioca drugačije pričao.

"Prilikom razgovora sa specijalnim tužiocem, nijesam cijenio da će mu poslije sedam godina od odobravanja spornih kredita moje tvrdnje o sastavu kreditnog odbora biti validnije od odluka koje su to definisale. Danas sam morao toga da se sjetim", naveo je Perović.

Bonus video: