Igre su ulaganje u budućnost

"Vrijeme je bilo najveći izazov, jer ga nismo imali mnogo", kaže Kleg
0 komentar(a)
Sajmon Kleg, Foto: Baku2015.com
Sajmon Kleg, Foto: Baku2015.com
Ažurirano: 11.06.2015. 13:19h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Sajmon Kleg je čovjek koji je ubijedio britansku Vladu da kandiduje London za organizaciju Olimpijskih igara 2012. godine, a zatim vodio tim koji je uspješno i završio tu misiju.

On je bio izvršni direktor Olimpijskog saveza Velike Britanije od 1997. godine do završetka Igara, i bio najzaslužniji što su Igre u britanskoj prijestonici bile - spektakularne.

Sada je Kleg ideolog prvih Evropskih igara, a njegovo angažovanje na mjesto šefa operativnog tima Organizacionog odbora govori sa koliko se ozbiljnosti, profesionalizma i entuzijazma Baku pripremao za ovu manifestaciju.

"Prve Evropske igre su prilika da svijetu pokažemo ljepote Bakua i Azerbejdžana. Počastvovani smo što smo izabrani da organizujemo ovo takmičenje i odlučni smo da pokažemo da je Baku vrhunska sportska destinacija u Evropi", kaže Kleg za „Vijesti”.

Baku je imao neuobičajeno malo vremena da se pripremi da ugosti više od šest hiljada sportista i spremi borilišta za 20 disciplina - domaćinstvo je dodijeljeno tek u decembru 2012. godine.

"Vrijeme je bilo najveći izazov, jer ga nismo imali mnogo. Pokazali smo, međutim, visok stepen inovacija i kreativnosti. Sve bi bilo uzalud da nije bilo maksimalne posvećenosti više od hiljadu članova organizacionog komiteta. Zajedno pravimo istoriju", ističe Kleg.

Takmičenja u Bakuu održaće se na 20 objekata, od kojih su pet izgrađeni isključivo za Evropske igre, a šest je privremenih. Organizacija ovakvih događaja iziskuje ulaganja i u infrastrukturu - puteve, aerodrome, hotele... Spekuliše se da je Azerbejdžan uložio oko šest milijardi eura za pripremu Evropskih igara!

"Potrudili smo se da organizacija Evropskih igara bude najisplativija moguća, jer smo koristili postojeću infrastrukturu. Novih građevinskih poduhvata nije bilo mnogo. Realizacije nekih velikih pratećih sadržaja - novi aerodromski terminal, kao i modernizacija autobuskog i željezničkog sadržaja - bile su u toku kada je Baku dobio organizaciju, tako da ti projekti ne spadaju u troškove organizacije. Ukupni budžet je tajna, ali organizaciju Evropskih igara ne doživljavamo kao trošak, već kao investiciju u budućnost", ističe Kleg.

Kao premijerni sportski događaj, Evropske igre neće biti finansijski isplative, ali korist je višestruka, ističe Kleg.

"Mislim da će najveća vrijednost bila osposobljavanje velikog broja ljudi da rade po najvećim standardima, opterećeni kratkim rokovima", ističe Britanac.

Bonus video: