Azerbejdžan: Iskra topline iz zemlje vatre

Azerbejdžan je u Atlanti 1996. osvojio jednu medalju, a 2012. u Londonu čak 10!
85 pregleda 3 komentar(a)
Baku, Foto: Baku2015.com
Baku, Foto: Baku2015.com
Ažurirano: 11.06.2015. 13:07h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - "Azerbejdžanci su ponosni što će prve Evropske igre biti organizovane u Bakuu. Mi sa nestrpljenjem očekujemo početak takmičenja i naše goste. Evropske igre su još jedna prilika da pokažemo svijetu vrijednosti i tradicije našeg naroda. Ubijeđen sam da će svi koji posjete našu zemlju poslije Evropskih igara odnijeti sa sobom iskru topline iz Zemlje vatre", kaže Sejran Mirzazada, šef diplomatske misije Azerbejdžana u Podgorici.

Azerbejdžan je i sportska nacija - i to je jedan od razloga zbog kojih je Baku sa zadovoljstvom prihvatio izazov da organizuje prve Evropske igre…

"Azerbejdžan je prvi put, kao samostalna država, učestvovao na Olimpijskim igrama 1996. godine i osvojio samo jednu medalju u Atlanti. Četiri godine kasnije u Sidneju imali smo 3 medalje, u Atini 2004. godine pet, u Pekingu sedam medalja, a 2012. godine u Londonu čak deset, i bili na 30. mjestu među svim zemljama učesnicima. To je jedan od primjera kako se razvija sportski pokret u Azerbejdžanu. Ubijeđeni smo da će Evropske igre imati veliki uticaj na popularizaciju sporta u Azerbejdžanu", ističe Mirzazada.

Ovakve manifestacije prilika su i za promociju i upoznavanje sa osobenostima Azerbejdžana …

"Baku, ili kako ga naše lokalno stanovištvo zove Baki, spoj je starog i tradicionalnog sa ultramodernim. Nekoliko mjesta u gradu ostavljaju bukvalno bez daha. Prije svega to je stari grad, u kome se mogu vidjeti očuvani odbrambeni zidovi iz 12. vijeka, kao i Djevojačka kula iz istog perioda, koja je sagrađena na temeljima zdanja koje datira iz sedmog-osmog vijeka prije nove ere. Jedan od bisera azerbejdžanske arhitekture je palata Širvanšah. Sa druge strane, spektakularne tri Plamene kule jasan su dokaz modernizacije. Nedavno je završen Hejdar Alijev centar, po projektu jedne od najpoznatijih svjetskih arhitektica Zahe Hadid. I naravno - svakome bih preporučio da proba azerbejdžansku kuhinju, koja se smatra jednom od najbogatijih u svijetu. Ona je veoma tradicionalna. Do današnjih dana se spremaju razna jela u zemljanim pećima - tendirima - što jelu daje poseban ukus", priča Mirzazada.

Bonus video: