Odbrana traži da sud ne razmatra izvještaje CKB-a o kreditima

Suđenje se nastavlja danas saslušanjem svjedoka
50 pregleda 0 komentar(a)
CKB, Foto: Boris Pejović
CKB, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2015. 07:01h

Sutkinja Ana Vuković odlučiće da li da iz spisa predmeta u slučaju CKB, izdvoji izvještaje o kreditima koje je novi menadžement te banke dostavio tužilaštvu. Branioci okrivljenih u tom procesu tražili su juče da se sud ne bavi tim aktima, jer, kako su rekli, obiluju propustima i manjkavostima.

Komentarišući izvještaj i kreditu kompaniji “Kataro”, advokat Borivoje Trgovčević kazao je da se među tim papirima ne nalazi ugovor o kreditu, da nema zapisnika sa sjednice kreditnog odbora, niti zahtjeva za odobrenje kredita.

On je i za izvještaj o plasmanu kredita za “Akapulko”, kazao da je pravno nevaljan dokaz, jer ga je sačinio vještak koji je zaposlen u CKB-u. Na tu priču nadovezao se advokat Branislav Lutovac, dodajući da to ni u formalno-pravnom smislu ne može biti dokaz, jer ne dokumentu nema zavodnog pečata CKB-a, a na kraju izvještaja ni potpisa autora.

"Iako ne vjerujem u teorije zavjere, meni ovo izgleda da je naručeno od tužilaštva. Mogla je i odbrana da pribavi ovakav izvještaj bez potpisa, da su optuženi radili sjajno”, rekao je advokat Dušan Lukšić.

Branilac Jelice Petričević, advokat Vladan Bojić kazao je da u jednom izvještaju piše da nije zaključen ugovor o kreditu i da ne postoji odluka o garanciji za firmu “Akapulko”.

"Sve su to bile obaveze Milene Drakić, kreditnog referenta... Drakić je bila zadužena za garancije i ona je kreirala ugovor, a pogrešno se optužnicom stavlja na teret Jelici Petričević. Petričević nije zataškala ovaj slučaj, kako piše u izvještaju, jer je ona u septembru 2006. napustila CKB, već je Drakić zataškivala čitav slučaj”, naveo je Bojić.

Advokat Goran Rodić, kazao je da se iz izvještaja Direkcije za bezbjednost CKB-a, vidi da je neko u toj banci saslušavao zaposlene. I on je prigovorio na izvještaje o navodno sumnjivim plasmanima za kredite za “Dafin” i “Kataro”.

"Ovo se odnosi na ukupan policijski rad unutar banke, sproveden saslušanjem zaposlenih... Po operativnom radu došli su do saznanja da je Ivan Lakić, izvršni direktor 'Provladeksa', donio faksimil potpisa Natali Ležer. Ovi izvještaji su prije tužilaštva, došli do svjedoka i njihova svjedočenja potvrđuju saznanja iz izvještaja, jer sa sebe skidaju odgovornost i prebacuju na optužene. Predlažem da i ovaj dokaz izdvojite iz spisa predmeta”, istakao je Rodić.

Tužilac Vojislav Grujić, protivio se predlozima odbrane da se iz spisa izdvoje izvještaji. On je rekao da odbrana želi da predstavi da je odgovornost za davanje kredita na kreditnim referentima.

Zapamtite više ko je bio zadužen za odluke o kreditima

Nekadašnja direktorica CKB-a Milka Ljumović, reagovala je juče nakon izlaganja tužioca Grujića o tome ko je donosio odluku o kreditima.

"Da se to ovdje razjasni jednom za svagda - odluku o kreditima nije donosio direktor, niti menadžment, već kreditni odbor do 10 odsto akcijskog kapitala, a preko 10 odsto Komitet za upravljanje kreditnim rizikom”, istakla je Ljumović.

Bonus video: