Država i ubica plaćaju 50.000 za smrt Pejanovića

Sutkinja utvrdila da su Bulatović i država solidarno odgovorni za nematerijalnu štetu koju je porodica pretrpjela zbog Sašine smrti
576 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Pejanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2015. 15:38h

Bivši policajac Zoran Bulatović i država treba da isplate 50.000 eura odštete porodici ubijenog Aleksandra Pejanovića. To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Ane Bečanović.

Ona je ocijenila da su Bulatović, koji je pravosnažno osuđen zbog ubistva Pejanovića i država, koja je vlasnik pištolja kojim je ubijen, jednako odgovorni za naknadu štete porodici Pejanović.

"Tuženi prvog reda i tuženi drugog reda solidarno su odgovorni za nematerijalnu štetu koju su pretrpjeli tužioci zbog smrti bliskog lica, s tim što tužena drugog reda odgovara kao imalac opasne stvari, a tuženi prvog reda po osnovu krivice, s obzirom da je štetu prouzrokovao neovlašćenom upotrebom službenog pištolja van rada", piše u presudi.

Dodaje se da su bez značaja navodi zamjenika zaštitnika imovinsko pravnih odnosa države, kao i MUP-a, da se ubistvo desilo van radnog vremena, kao i da Bulatović nije obavljao službeni zadatak:

"U vrijeme kritičnog događaja tuženi prvog reda (Bulatović) bio je pripadnik MUP-a... Lice u službi imaoca stvari stvar drži po osnovu radnog ili drugog pravnog odnosa, upotrebljava i čuva u interesu imaoca, što u stvari znači da neposrednu korist od same opasne stvari ima njen imalac", navodi se.

Sutkinja je navela i da smatra da je 20.000 eura za majku pokojnog Pejanovića i po 15.000 eura za njegovu djecu, pravična naknada za pretrpljene duševne bolove zbog smrti sportiste.

Bečanović je dosudila i da se porodici Pejanović isplate kamate na taj iznos od dana presuđenja do konačne isplate, kao i da im se plate sudski troškovi od 3.400 eura.

Pejanovići su u toku spora saopštili da iz moralnih razloga odustaju od zahtjeva da Bulatović plaća izdržavanje Pejanovićeve djece i troškove sahrane.

Bulatović je ranije okrivio svoju bivšu službu Upravu policije, da je doprinijela ubistvu Pejanovića. Tada je naveo da je sugrađanina ubio službenim pištoljem i da bi posljedice bile značajno manje, da nije imao službeno oružje kod sebe u trenutku svađe.

Iz MUP-a su se pokušali ograditi od tog događaja, navodeći da je Bulatović tada postupao “kao građanin, van službe i da je predmetni događaj proizašao iz privatnog odnosa”.

Bulatović je pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Pejanovića, u maju 2011. godine.

Bonus video: