Festival sporta u Azerbejdžanu

U Zemlju vatre doputovaće 150 osvajača olimpijskih medalja, od čega 59 šampiona
79 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandar Radović
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandar Radović
Ažurirano: 11.06.2015. 11:46h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Azija ima svoje sportske igre još od 1951. godine, od kada se održavaju i Panameričke igre, u kojima učestvuju zemlje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Afrika od 1965. godine okuplja najbolje sportiste Crnog kontinenta, dok igre zemalja Komonvelta (država, koje su bile u sastavu nekadašnje Britanske imperije) imaju tradiciju dugu više od 80 godina (prve su organizovane 1930. godine).

Stari kontinent je dugo čekao da se sportski „ujedini“ - u petak počinju premijerne Evropske igre.

Domaćin - Baku, prijestonica Azerbejdžana. Sportisti iz svih evropskih država okupiće se na obali Kaspijskog mora, u gradu koji se dva puta kandidovao za domaćina Olimpijskih igara, ali nije uspio, uprkos sjajnoj prezentaciji i velikom potencijalu...

Došlo je vrijeme da Baku pokaže sve što ima da ponudi. Ugostiće preko šest hiljada takmičara, od kojih će mnogi tražiti olimpijsku vizu za Rio de Žaneiro 2016. godine.

"Činjenica da će se u 11 od 20 sportova, koliko ih je na programu prvih Evropskih igara, takmičari boriti za olimpijske vize, garantuje da će takmičarski aspekt biti veoma važan, tako da mogu da kažem da će Evropske igre biti najznačajniji sportski događaj u 2015. godini", rekao je Patrik Hiki, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta i član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Odluka da se krene u organizaciju Evropskih igara donijeta je u decembru 2012. godine, na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta. Baku je bio jedini kandidat, jer je imao gotovo pripremljen program, s obzirom na to da je dva puta podnosio kandidaturu za organizaciju Olimpijskih igara - 2016. i 2020. godine.

S obzirom na to da je bilo malo vremena da se kalendari takmičenja u većini sportova usklade sa terminom održavanja Evropskih igara, u Bakuu neće biti, recimo, najboljih evropskih atletičara, neki ekipni sportovi poput košarke i rukometa nisu na programu, a u nekima kao što su odbojka i vaterpolo igraće B i juniorske selekcije.

Ipak, spektakl je zagarantovan, o čemu govori podatak da će u „zemlju vatre” doputovati 150 osvajača olimpijskih medalja, od čega 59 olimpijskih šampiona! Evropski sportisti su, inače, prije tri godine na Olimpijskim igrama u Londonu osvojili 348 odličja.

Crna Gora sa 55 takmičara

Crna Gora će imati brojnu delegaciju na Evropskim igrama - 55 sportista u devet disciplina nastupiće na premijernim Evropskim igrama.

U Bakuu će nastupiti kompletna atletska selekcija, s obzirom na to da će se u Bakuu održati prvenstvo Evrope u trećoj kategoriji, u kojoj je Crna Gora.

Od ekipnih sportova takmičiće se vaterpolisti, ali mladi - generacija koja je prije dvije godine bila šampion Evrope. Tim koji vodi Mirko Vičević, a u kome su i dvojica seniorskih reprezentativaca Nikolas Saveljić i Aleksa Ukropina, kandidat je za medalju u konkurenciji 16 selekcija.

Crna Gora je u grupi sa Hrvatskom, Grčkom i Turskom. Prvi meč je 13. juna u 17 i 30 po našem vremenu, protiv Grčke.

Baku će biti veliki ispit za Srđana Mrvaljevića, jer će džudo turnir biti ujedno i šampionat Evrope, nakon što je Glazgov odustao od kandidature.

Dobrim plasmanom u Bakuu, Mrvaljević bi mogao da osvoji zlata vrijedne bodove u borbi za olimpijsku vizu.

Drašković nosi zastavu na otvaranju

„Mislim da ćemo imati šta da pokažemo, kao i uvijek. Imamo i kandidate za medalju, naši mladi vaterpolisti su među najboljima u svom uzrastu, a vjerujem da može da iznenadi i neko iz drugoh plana“, kaže Andrija Popović, šef misije crnogorskog tima na Igrama u Bakuu.

Organizatori su uradili sve da premijera bude spektakularna.

„Iako možda zvuči pretenciozno, ali može se reći da su u pojedinim segmentima i nadmašili Olimpijske igre u Riju. Dobro je što je Azerbejdžan domaćin prvih Igara, jer je očigledno da su sa ponosom prihvatili organizaciju, da su uložili velika sredstva, pa se samo plašim da ne postave previsoke standarde za buduće domaćine“, ističe Popović.

Od naših sportista prvi če na borilišta – u subotu 13. juna - izaći biciklista Demir Mulić i vaterpolo reprezentacija, koja u 17 i 30 po našem vremenu igra protiv Grčke.

Prvu „obavezu“ imaće, međutim, bokser Boško Drašković, koji će sjutra veče nositi crnogorsku zastavu na ceremoniji otvaranja.

„Privilegija je i čast nositi zastavu svoje zemlje na ovako velikom takmičenju. Polaskan sam i zahvalan na ukazanom povjerenju. Na meni je da opravdam povjerenje i u ringu. Daću sve od sebe da ispunim cilj, a moj cilj je uvijek medalja“, rekao je Drašković.

Crnogorske sportiste u subotu ujutro posjetiće i poželjeti im sreću predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Bonus video: