U grupi "Pink Panteri" najmanje 60 ljudi iz Crne Gore

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da je zahvaljujući projektu prvobitna Pink Panter mreža dobrim dijelom razbijena
444 pregleda 0 komentar(a)
Slavko Stojanović, Interpol, Foto: Vuk Lajović
Slavko Stojanović, Interpol, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.06.2015. 12:26h

“Veliki simbol je biti ovdje u Crnoj Gori, gdje je sve započelo” poručio je projekt menadžer projekta „Pink Panteri“ ispred Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu Vilijam Labrijer otvarajući u MIločeru Deveti sastanak Operativne radne grupe na temu projekta “Pink Panteri”.

Prema njegovim riječima prošle godine u Luksemburgu, postojala je jaka želja Crne Gore da organizuje Deveti sastanak.

“Zato je simbolično biti ovdje u Crnoj Gori gdje je sve počeo. Svi se sjećamo Predraga Vujoševića i Cetinja, koje se pominju u tom periodu kao centar Pink Pantera. Zaista, čak i naziv grupe je dat od strane medija iz Skotalnd Jarda, zbog razbojništva u Londonu 2003 u kojem je učestvovao i sam Vujošević. On ima sve karakteristike tipičnog Pink Pantera, njegova prošlost uključuje poznata razbojništva juvelirnica,ima period u zatvoru, pokušaj da pobjegne. Što se tiče njega on je čak pokušao da pobjegne helikopterom”, kazao je labrijer.

On je istakao da je Crna Gora dokazala u mnogim prilikama posvećnost međunarodnoj policijskoj saradnji.

“Ovo je prvi put da se sastanak održava u nekoj od balkanskih država. Iako su se kriminalne aktivnosti Pink Pantera smanjile u proteklih nekoliko godina, čak iako postoji mnogo imitatora koji kradu pažnju od Pink Pantera, fokus i dalje će biti usmjeren na njih. Pretpostavljamo da mnogi razlozi mogu objasniti ovaj pad, najvažniji su napori zajednice za sporovođenje zakona u borbi protiv kriminalne grupe Pink pantera. Mnoge važne osobe iz ove grupe su uhapšene i smještene iza rešetaka i trajanje njihovih osuđujućih presuda će ih spriječiti da se ponovo pojave u ovom svijetlu, barem za nekoliko narednih godina”, kazao je on.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da je zahvaljujući projektu prvobitna Pink Panter mreža dobrim dijelom razbijena.

“Projekt Pink Panter je počeo 2007 na inciijativu policijskih agencija Evrope, kao odgovor Interpola na rastući broj krivičnih djela razbojništva juvelirnica, koja su pretežno vršila lica sa teritorije bivše Jugoslavije. Podatak da je u razbojništva, koja se prate kroz projekt Pink Panter obrađivano oko 800 lica direktno ili indirektno veznih za 370 razbojništva u 35 država, od čega je 60 lica sa teritorije Crne Gore, pri čemu je pričinjena šteta od 330 miliona eura, nedvosmisleno ukazuje na problem sa kojim se naše policijske agencije suočavaju i značaj ovog projekta u prikupljanju dokaza za počinjena krivična djela i privođenja pravdi njihovih počinilaca. Zahvljajući Pink panter projektu širom svijeta je lišeno slobode više od 200 osoba, počinilaca ovih razbojništava. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je crnogorska policija dala u mnogim istragama ključni doprinos”, kazao je Stojanović.

On je dodao da ih postignuti rezultazi ne trebaju zavaravati da je problem riješen.

“Poblematika razbojništva juvelirnica i dalje postoji u značajnom obimu. Kroz intenzivnu međunarodnu razmjenu informacija i operativni rad, identifikovana su nova lica koja se pojavljaju kao počinioci razbojništva širom Evrope i svijeta. Iz toga razlog nastvka aktivnosti u projektu Pink panter je imperativ crnogorske policije”, kazao je Stojanović.

Dvodnevni skup čiji je domaćini Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore – NCB Interpol Podgorica, okupio je policijski službenike iz 20 država Evrope, Azije i Amerike, kao i predstavnike Europola i Interpola.

Bonus video: