HRA i CGO o sudiji Katniću: Ništa lično, ali tražimo provjeru

Tea Gorjanc - Prelević i Daliborka Uljarević, izjavile su da nemaju ništa lično protiv Katnića, ali da je stvar principa ispitati tvrdnju da je učestvovao u ratnim zločinima: “Jer će u slučaju izbora biti nadležan za njihovo gonjenje”
77 pregleda 5 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2015. 06:46h

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO), saopštili su juče da insistiraju da se utvrdi je li kandidat za glavnog specijalnog tužioca sudija Milivoje Katnić bio umiješan u ratne zločine, što je on javno negirao.

Tea Gorjanc - Prelević i Daliborka Uljarević, izjavile su da nemaju ništa lično protiv Katnića, ali da je stvar principa ispitati tvrdnju da je učestvovao u ratnim zločinima: “Jer će u slučaju izbora biti nadležan za njihovo gonjenje”.

“Glavni specijalni tužilac konačno treba da obezbijedi proaktivnu istragu i gonjenje za ratne zločine, uključujući i one na dubrovačkom ratištu, pa je neophodno da na tu poziciju bude izabrana osoba spremna da taj posao obavi stručno i nepristrasno. Zbog toga je u javnom interesu da se izrečene optužbe na račun sudije Katnića provjere,” piše u saopštenju.

Dodale su i da je “šteta što tužilaštvo od 2011. te provjere nije učinilo, iako su optužbe bile izrečene u prisustvu državne tužiteljke Lidije Vukčević”.

Katnić je prije dva dana rekao “Vijestima” da je u Cavtatu bio dio civilne uprave i da se ovakve optužbe pojavljuju jer se pokušava opstruirati njegov izbor. Kazao je da se to prvi put desilo i 2011. kada se sumnjalo da je zainteresovan za mjesto predsjednika Apelacionog suda, i sada, jer “neko ne želi da bude izabran čovjek od zakona”.

Bonus video: