Vidoje Stanišić i Miloš Čujović se viđali u spuškom zatvoru?

Sekulić rekao da su te tvrdnje u potpunosti netačne i da nije dozvolio da se pritvorenici vide
345 pregleda 16 komentar(a)
Miloš Čujović, Vidoje Stanišić, Foto: Arhiva Vijesti
Miloš Čujović, Vidoje Stanišić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.06.2015. 18:35h

Zatvorski čuvar Slavko Sekulić tvrdi da nije omogućio nedozvoljeni kontakt između pritvorenika Miloša Čujovića i Vidoja Stanišića, koji odgovaraju za računarsku prevaru u istom sudskom predmetu.

On je to rekao na sjednici Disciplinske komisije Ministarstva pravde, koja je juče okončane završenim riječima. Taj proces protiv službenika Istražnog zatvora otvoren je nakon što ga je Čujović optužio za iznudu.

Tokom disciplinskog postupka, Čujović je rekao da mu je Sekulić, od novembra 2014. do marta 2015. omogućio u nekoliko navrata da se vidi sa prijateljem.

Sekulić je to i juče negirao: “Potpuno su netačne tvrdnje. U ranijoj izjavi sam objasnio da mu je omogućeno samo da dobija cigarete, kojom prilikom se oni nisu ni vidjeli, a ni pričali. Ja sam izvršio pretres stvari, i nije istina da je u njima bilo nešto nedozvoljeno”.

Dodao je da je postupak “iskonstrusian s namjerom da se on degradira kao službenik, radnik i čovjek”. Načelnik Istražnog zatvora Dejan Bauković, međutim, rekao je da je Sekulić smišljeno, dva puta pozivao Čujovića da sa njim razgovara na prvom spratu tog zatvora, gdje je boravio i Stanišić.

"To je smišljena ideja da bi se lakše ostvario kontakt između Čujovića i Vidoja Stanišića, jer je Stanišić tada bio smješten na I spratu Istražnog zatvora. Ovaj disciplinski prestup otežava činjenica da su ova lica iz istog krivičnog djela”, kazao je on.

Stanišić je, navodno, tada Čujoviću dao kesu u kojoj su bile cigarete i čokoladice. Bauković je istako da se priznanje službenika da je “tokom razgovora mijenjao paklice cigareta sa Čujovićem” može smatrati u najblažoj varijanti kao prisan odnos sa pritvorenikom.

"Ako znamo da se to dešava u zatvorskoj ustanovi, to povlači druga razmišljanja i sumnje”, kazao je on.

Bauković je, iznoseći završne riječi, kazao da je tokom postupka bez sumnje dokazano da je Sekulić u posljednjih 4-5 mjeseci “veoma često i stalno vodio privatne razgovore sa Čujovićem”.

Dodao je da to dokazuje i Sekulićevo priznanje pred komisijom - “da su vodili razgovore o privatnim stvarima, ručnim satovima”... Bauković je istakao da ostavlja Komisiji na ocjenu tešku optužbu Čujovića da je Sekuliću dao više hiljada eura, s obzirom na to da se time bavi i podgoričko tužilaštvo.

Postupak je pokrenut nakon što je Čujović optužio Sekulića da je od njega uzimao novac, u zamjenu za određene usluge. Čujović je pred Komisijom pojasnio da navodno nije dobrovoljno davao novac nadzorniku.

Sekulićev advokat medijima prijeti krivičnim postupcima

Branilac optuženoga, advokat Željko Jočić rekao je da je Sekulić razgovarao sa Čujovićem kada mu je ovaj tražio premještaj iz sobe Ljuba Bigovića.

"Sekulić ne spori da je i dalje obavljao razgovore sa pritvorenim Čujovićem... jer je, kao savjestan radnik koji radi duže od 20 godina, želio da sazna koji su sve problemi koje ima Čujović”.

“Čujović nije želio da mu ka že imena lica koja mu prijete, a koja se nalaze u pritvoru, kao ni imena lica koji su van pritvora, a sa kojima takođe ima problema”, kazao je Jočić.

On je tvrdio da je Čujovića neko instruisao da promjeni izjavu i optuži službenika za iznudu, kako ne bi odgovarao za davanje mita. Zaprijetio je i da će se Sekulić, u odvojenom postupku, obračunati sa medijima koji su objavljivali informacije o njemu.

Brani se da ga je čuvao od Bigovića

Bauković je rekao da je svjedočenjem više službenika dokazano da Čujoviću nijedan pritvorenik nije prijetio, kako je to kazao Sekulić.

"Nema osnova izjava Sekulića da je pritvoreniku Čujović od nekih NN lica prijećeno putem pisma, koje je ubačeno kroz špijunku na zatvoreničkoj sobi. Razgovori sa Čujovićem, kako navodi Sekulić, u vezi premještaja iz sobe u kojoj je boravio pritvorenik Ljubo Bigović trajali su u proceduri jedan dan - 18. decembar 2014. godine, kada je Čujović po mojoj naredbi i njegovoj molbi, premješten u drugu sobu”, kazao je Bauković.

Bonus video: