Smeta im što sam čovjek od zakona

“Centar za građansko obrazovanje” i “Akcija za ljudska prava”, zatražile su od Stankovića da rasvijetli sumnje koje se vezuju za Katnića, a prema kojima je navodno povezan sa ratnim zločinima iz 90-ih godina
82 pregleda 25 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milivoje Katnić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.06.2015. 18:34h

Nekome ne odgovara da budem izabran za specijalnog tužioca, pa ponovo pokreću priču da sam povezan sa ratnim zločinima na Dubrovačkom ratištu.

To je “Vijestima” juče rekao sudija Apelacionog suda Milivoje Katnić, odbacujući sumnje koje su u pismu vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću iznijele dvije NVO.

“Centar za građansko obrazovanje” i “Akcija za ljudska prava”, zatražile su od Stankovića da rasvijetli sumnje koje se vezuju za Katnića, a prema kojima je navodno povezan sa ratnim zločinima iz 90-ih godina.

“Nekome ne odgovara da za glavnog specijalnog tužioca bude izabran čovjek od zakona i ponovo pokreće ta pitanja. Određene strukture su plasirale tu priču još 2011. kad se birao predsjednik Apelacionog suda, pa su se uplašili da bih ja mogao da budem na tom mjestu. Kad nijesu mogli da ništa da mi nađu, da sam korumpiran ili drugo, našli su osobu da me lažno optuži”, kazao je jedan od kandidata za glavnog specijalnog tužioca.

Nije konkretizovao kojim strukturama navodno ne odgovara da on bude izabran.

Iz NVO su ocijenili da je obaveza državnog tužilaštva da prije konačnog izbora to pitanje rasvijetli do kraja: “Mogućnost da na mjesto glavnog specijalnog tužioca bude izabran neko u odnosu na koga postoji teret sumnje učešća u ratnim zločinima, pri čemu je istraga i gonjenje upravo te vrste krivičnih djela u nadležnosti Glavnog specijalnog tužioca, posebno je zabrinjavajuća”.

Stanković je u četvrtak rekao novinarima da očekuju da tokom juna bude izabran glavni specijalni tužilac i da je toku pribavljanje mišljenje o kandidatima. Na konkursu su se, sem Katnića, javili advokat Mitar Mugoša i sadašnja specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović.

NVO su pismu tužiocu podsjetile da su krajem 2011. organizovali konferenciju na temu „Rat za mir - 20 godina kasnije“, “u znak sjećanja na 6. decembar 1991. godine - najkrvaviji dan opsade Dubrovnika od strane JNA”.

“Na tom skupu Metodije Prkačin, nekadašnji zatvorenik logora Morinj i jedan od svjedoka u krivičnom postupku pred crnogorskim pravosuđem, javno je optužio Katnića da je, kao oficir KOS-a, bio odgovoran za pljačke i paljevine u Cavtatu. Sudija Katnić je onda demantovao da je odgovoran za bilo kakve zločine, navodeći da Prkačin 'laže' i da mu 'moral nije jača strana'”, podsjetili su iz NVO.

One navode i da su tada javno pozvale Sudski savjet da se odredi da li je Katnić, poslije takvog reagovanja, dostojan funkcije jer je u javnom reagovanju “grubo vrijeđao žrtvu i posredno iznio prijetnje umjesto da argumentovano odgovori na prozivke”.

HRA i CGO podsjećaju da su takođe tražile i da Tužilaštvo ispita te sumnje ali da do juče nijesu nikada dobile odgovor.

Podsjećaju da je i EK u posljednjem Izvještaju o napretku upozorila na izostanak rezultata u procesuiranju ratnih zločina.

Prema informacijama "Vijesti", Katnić slovi za glavnog pretendenta na mjesto glavnog specijalnog tužioca.

Žao mi je što sam naglo reagovao

Sudija Katnić je rekao da je u Cavtatu bio jedan od 10 oficira koji su vršili civilnu vast, jer ona nakon “borbenih dejstava JNA nije funksionisala”.

”Bio sam zadužen za pravne poslove, a tamo sam pošao nakon što sam mobilisan kao vojno lice. Nemam nikakve veze sa paljenjem kuća, niti bilo kakvim zločinima, jer da imam, zašto nema svejdoka kojima sam učinio to zlo. Žao mi je što sam ranije reagovao onako naglo i neprimjereno, jer kako biste se vi osjećali da neko iznese takve neistine. Uostalom, predstavnici onoga što se sada zove EU, tada se zvala drugačije, pratili su naš rad u Cavtatu i pohvalili ga”, rekao je sudija.

Bonus video: