Promišljanje o odvojenosti dječjeg od svijeta odraslih

Umjetnica priznaje da se dio nje nalazi u svim likovima, a da je jedna figura ona sama
0 komentar(a)
Vlatka Vujošević rad, Foto: Svetlana Mandić
Vlatka Vujošević rad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.06.2015. 17:23h

Vajarka Vlatka Vujošević predstavila se nikšićkoj publici skulpturama rađenim u poliesteru. Pet djevojčica i jedan dječak, prema riječima autorke, sa mirnoćom i svedenošću potrebnim da bi se naglasio "život ispod površine", uvode nas u svijet odrastanja, u trenutak kada dijete prestaje biti dijete.

"Ciklus je posljedica promišljanja o čovjeku, o odvojenosti dječjeg od svijeta odraslih. Za mene je, na neki način, misterija ta esencija odraslog koja se nalazi u djetetu, taj trenutak kada dijete prelazi iz svijeta djetinjstva u svijet gdje mora da prihvati nova pravila, gubeći dio sebe da bi dobio nešto drugo“, objasnila je umjetnica koja je 2012.godine diplomirala vajarstvo u klasi Pavla Pejovića, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Figure su statične, bez cilja i pravca, bez jasne namjere, ali sa čistim emocijama.

"Na neki način u tim radovima je riječ o tom čistom i trenutku kada to čisto više ne može da postoji da bi se egzistiralo u nekom socijalnom okruženju. Čovjek kao biće postaje nešto drugo“, kazala je Vujošević kojoj je izložba u Nikšiću treća samostalna.

Prethodno se istom izložbom, nazvanom „Vidite moju malu ratnicu“ (Look at Her, My Little Warrior) predstavila u podgoričkom Perjaničkom domu, dok su Cetinjani u ateljeu „Dado“ imali priliku da pogledaju njene skulpture iz ciklusa "Ovaj život“ (This life).

"Vlatkine male ratnice, djevojčice koje putuju svijetom poput likova iz japanskih crtanih filmova, bez lica i jasne fizionomije u potrazi za sopstvenim identitetom, kao da obrisima neodoljivo podsjećaju na nju samu”, zapisala je istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović-Pejović.

Umjetnica priznaje da se dio nje nalazi u svim likovima, a da je jedna od urađenih figura ona sama, dok je “mali princ” uvijek prisutan.

"Svi mali prinčevi su Egziperijevi, ali ovaj je samo moj. Prvi moj samostalni rad bio je drveni mali princ sa krunom. Taj rad, koji mi je veoma drag i važan, i dalje čuvam“, priznala je vajarka koja pored drveta i poliestera radi i u tehnici paper mache (kaširani papir).

"Radovi pod nazivom 'This life' rađeni su u tehnici paper mache i to je materijal koji me sada interesuje. Pruža mi jako puno i planiram da nastavim rad sa kaširanim papirom jer je riječ ne o recikliranom materijalu, o nečemu što je već poništeno“, kazala je Vujošević.

Izložbu su organizovali su „Trim centar“ i Opština Nikšić, a publika skulpture i narednih dana moći da pogleda u galeriji „A“.

Bonus video: