Petrović: Trgovina ljudima jedan od najvećih problema

Ona je danas na okruglom stolu „Da li me čujete“, koji je održan u okviru projekta „Humanošću do rezultata“, kazala da je cilj projekta bio aktivno slušanje žrtve, odnosno onoga šta ona ima za reći
1 komentar(a)
trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2015. 12:33h

Trgovina ljudima je na drugom mjestu najvećih svjetskih problema, odmah poslije trgovine drogom, saopštila je direktorka Crnogorskog Ženskog Lobija, Aida Petrović.

Ona je danas na okruglom stolu „Da li me čujete“, koji je održan u okviru projekta „Humanošću do rezultata“, kazala da je cilj projekta bio aktivno slušanje žrtve, odnosno onoga šta ona ima za reći.

„Istraživanja pokazuju da je poslije trgovine drogom, trgovina ljudskim bićima na drugom mjestu najvećih svjetskih problema, dok je ranije trgovina drogom bila na prvom, trgovina oružjem na drugom, a trgovina ljudima na trećem mjestu“, kazala je Petrović.

Taj podatak, prema njenim riječima, govori da je trgovina ljudima u sve većem porastu. „Od trgovine ljudskim bićima 80 odsto čine seksualne eksploatacije mladih žena i djece“, navela je Petrović.

Predstavnica Uprave policije, Biljana Knežević, kazala je da sa žrtvama mora da radi specijalizovan službenik, navodeći da se trgovina ljudima najčešće krije iza lagalnih djelatnosti zbog čega se teško otkriva.

„Jasni pokazatelji da se radi o zlodjelu ukazuju na to da žrtva nema kontrolu nad svojim životom i sudbinom. One su kontrolisane, zastrašene, nadgledane, ne smiju da govore u svoje ime, nemaju lična dokumenta, nije im poznato okruženje u kojem žive“, pojasnila je Knežević.

Ona je kazala da se do otkrivanja potencijalnih žrtava dolazi preko službi koje vode istrage, NVO, državnih institucija, međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, javnosti koja prijavljuje sumnjive aktivnosti.

Prema njenim riječima, sa žrtvom trafikinga može da se razgovara kada je ona još žrtva, ali i, kako je rekla Knežević, kada potpuno izađe iz takvog okruženja.

„Razgovori sa žrtvama trafikinga su među najsloženijim i najstresnijim službenim razgovorima“, navela je Knežević.

Kako bi se što kvalitetnije obavio razgovor, Knežević je kazala da ispitivač mora imati određen pristup žrtvi, navodeći da je veoma bitno kroz razgovor dobiti što više korisnih saznanja koja će pomoći rasvjetljavanju slučaja.

Predstavnica Centra za socijalni rad Podgorica (CZSR), Ivana Dacić, kazala je da su česte greške pri saslušanju žrtve, a neke od njih su, kako je navela, pseudoslušanje, jednoslojno slušanje, otimanje riječi, selektivno slušanje i slično.

„Posebno treba da usmjerimo pažnju u svom verbalnom i neverbalnom izražavanju da ne bismo dodatno povrijedili žrtvu“, zaključila je Dacić.

Bonus video: