Ukinuta presuda Šariću i Lončaru

126 pregleda 47 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.06.2015. 17:00h

Sudije Apelacionog suda Crne Gore ukinule su presude Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru kojom su u februaru ove godine osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja novca stečenog prodajom droge, javlja TV Vijesti.

Ni tokom trećeg sudskog postupka Pljevljacim, vijeće bjelopoljskog Višeg suda Šefkije Đeševića nije otklonilo greške napravljene u prvom procesu.

Zbog toga su sudije Apelacionog suda jedino mogle ponovo da ukinu presudu kojom su osuđeni na po pet i po godina zatvora zbog pranja novca stečenih prodajom droge.

Prema saznanjima TV Vijesti, vijeće sudije Đeševića ne samo da se nije potrudilo da ispravi greške na koje su im do sada dva puta ukazivale kolege iz Apelacionog suda, već su u podsljednjoj odluci napravili još veće. U čemu je tačno vijeće sudije Đeševića sada pogriješilo biće poznato nakon što bude izrađen i pisani opravak odluke sudija Apelacionog suda.

Kako je riječ o trećoj ukinutoj presudi, sada će, kako je to Zakonom određeno, upravo sudije Apelacionog suda koje su i uočile propuste suditi i donijeti odluku u ovom postupku

Osim zatvorske kazne , Sud je u februaru ove godine, prilikom izricanja presude Šariću i Lončaru izrekao i mjeru bezbjednosti solidarnog oduzimanja novca, kao predmeta izvršenja krivičnog djela, u iznosu višem od 19 miliona i 300 hiljada eura koji će biti uplaćen u budžet Crne Gore.

Sudija Đešević kazao je tada da je utvrđeno da su optuženi preko preduzeća “Mat company”, od decembra 2007. do kraja 2009. godine, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikrili da je ovih blizu 20 miliona eura pribavljeno prodajom narkotika, radi uvođenja novca u legalne tokove u Crnoj Gori.

Prvo suđenje Dušku Šariću i Jovici Lončaru održano je u julu 2011 godine i oni od tada uporno negiraju krivicu tvrdeći da je riječ o konstruisanom postupku.

Duško Šarić je mlađi brat Darka Šarića kome se u Srbiji sudi, u slučaju poznatom kao “balkanski ratnik”, za trgovinu kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Lončar je bio direktor u firmi Šarića “Mat kompani”.

Bonus video: