Bezbjednosno interesantni i skupa auta: Nikome nije trajno oduzet

U policijskoj akciji "Talas" provjeravana su auta pripadnika samozvanog zagoričkog klana, Barana bliskih klanu pokojnog Luke Đurovića
4912 pregleda 11 komentar(a)
Automobil, Aleksandar Šaković, Foto: Vijesti
Automobil, Aleksandar Šaković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.06.2015. 15:27h

Policija je od početka godine privremeno oduzela više skupocjenih automobila od ljudi koji se u njihovim evidencijama vode kao “bezbjednosno interesantni”.

U akciji "Talas" na udaru policije našli su se Beranac Vuk Vulević, Barani Veselin Bujić, Alan Kožar, Dragan Pečurica i Dejan Borović, ali i Podgoričani Radislav-Gile Stanišić, Aleksandar-Aco Šaković, Aleksandar Rogošić zvani Ćapo i Dražen Boričić. Inspektori su provjeravali i četvorotočkaše Danilovgrađanina Borisa Pantovića, Nikšićanina Radovana Mujovića i Cetinjanina Miloša Đuričkovića.

Policija je, uglavnom, zvanično saopštavala da su vozila oduzeta "zbog kriminalističke obrade".

Većina automobila vraćena je vlasnicima, a iz policije nakon vještačenja nijesu saopštili da li su provjere dale rezultate ili su automobile "čuvali po dva mjeseca" da bi disciplinovali njihove kontroverzne vlasnike.

Izvori "Vijesti" iz policije tvrde da akcija "Talas" nije dala očekivane rezultate i da je većina vozila vraćena vlasnicima.

"Rađene su provjere u saradnji sa Interpolom kako bi se utvrdilo jesu li vozila nabavljena na zakonit način. Forenzičari su radili kompletna vještačenja, ali za sada nijedan automobil nije trajno oduzet i niko nije procesuiran", tvrdi nezvanični sagovornik “Vijesti” iz UP.

Isti izvor tvrdi da je policija selektivno oduzimala vozila od lica iz kriminalnog miljea, i da neki od onih za koje postoje indicije da se bave krivičnim djelima na organizovan način, nikada nijesu “parkirani” ispred zgrade policije.

U policijskoj akciji "Talas" provjeravana su auta pripadnika samozvanog zagoričkog klana, Barana bliskih klanu pokojnog Luke Đurovića, Nikšićanina za kojeg policija sumnja da je u zatvoru "ostvario kontakt sa škaljarskim klanom"...

Podgoričaninu Gilu Stanišiću, navodnom vođi “zagoričkog klana”, krajem februara oduzet je "porše" koji je registrovan na njegovu majku. Stanišić je tada tvrdio da mu je policija “otela” regularan auto. “Porše“ je bio dva mjeseca parkiran ispred zgrade podgoričke policije i zabarakadiran policijskim automobilima. Stanišićev pravni zastupnik, advokat Branko Anđelić, rekao je da je njegovom klijentu "porše" vraćen prije par dana i da se nada da ubuduće policija neće uzimati vozila “bez potvrde i obavještenja".

Petnaestak dana nakon što je policija oduzela automobil Stanišiću, u Zagoriču je Acu Šakoviću oduzet „BMW”, „volvo” i „golf 6”. Šaković, koji se u policijskim evidencijama vodi kao bezbjednosno interesantna osoba, tada je rekao da je porodičan čovjek koji “ima prošlost”, ali i da je “ušao u legalne poslove”.

Tvrdio je da su mu vozila oduzeta zbog “odmazde policije” jer nije htio da im da snimke nadzornih kamera. Šaković je tada ustvrdio da mu se “ova država” često obraća za pomoć, ali da nema razumijevanja za "ovakve postupke policije" i najavio da će "ići do Mila (Đukanovića)". Nije poznato da li je posjetio premijera.

Iz Uprave policije od 13. marta nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" da li su ikada tražili bilo kakvu pomoć od Šakovića, i ako jesu kada i šta su od njega tražili.

"Vijesti" su Upravu policije 29. aprila, između ostalog, pitale koliko je automobila oduzeto od početka godine od njima “ineteresantnih” lica i čija su vozila do sada oduzeli. Bez odgovora je ostalo da li je policija akcijom našla ono što je tražila.

Nakon duže od mjesec, i dvije urgencije, iz Uprave policije 4. juna odgovorili su samo da "službenici Uprave policije MUP-a preduzimaju mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima".

Jaguari i druge skupe makine

Osim “poršea” Radislava Stanišića i nekoliko vozila Aleksandra Aca Šakovića, inspektori su početkom marta oduzeli "BMW" Beranca Vuka Vulevića.

U Nikšiću su od Radovana Mujovića oduzeli "BMW X5". U Danilovgradu Pantovićev "jaguar", kojim je kada je oduzet upravljao Ilija Ljumović. Na Cetinju Đuričkovićev "BMW", a Draženu Boričiću „mercedes”.

Srednom marta barski policajci oduzeli su "pasat" kojim je upravljao Pečurica i "golf 7” za čijim upravljačem je bio Borović.

Kožaru su oduzeli "krajsler”. Bujiću, kojeg je policija u svojim dokumentima označila kao vođu jednog od šest barskih klanova, u martu je policija zaplijenila "landrover".

Aleksandru Ćapu Rogošiću je 20.maja oduzet "BMW X6" , ali i oružje revolver “crvena zastava” M83/91 cal. 357 magnum, i šest komada municije istog kalibra koji je policija tada našla iu vozili.

Bonus video: